I to je Srbija

Direktor RTB -a opet menja politički dres?

Bliži se dan kada će svečano, kako i dolikuje, u Boru biti presečena crvena vrpca, simbol dobro odrađenog posla. Reč je o jednoj od finansijski najtežih investicija (oko 500 miliona dolara), izgradnji nove topionice u Boru. Ona će, kako je godinama najavljivao generelni direktor RTB –a, Blagoje Spaskovski, konačno od Bora i okoline napraviti eko oazu i ptice će ponovo pevati.

Jeste da su rokovi odavno prevaziđeni, kao i početna suma. Sve to zahvaljujući Spaskovskom koji je pre godinu i po dana, preleteo iz URS –a, preko DS – a u SNS i uspeo da ubedi Aleksandra Vučića da država zalegne i doturi još brdo para. Sada je došlo vreme da se polože računi. Ne sumnjamo da će Blagoje umeti da napravi feštu 23. decembra.

RTB-Bor-1098

Izvor fotografije : cpmconsulting.rs

Ni laici, a kamoli stručnjaci, ne sumnjaju da će to biti najobičnija farsa. Jer, nova topionica, sve i da se formalno završi, treba i da radi. Punim kapacitetom a to znači sa dovoljno koncentrata bakra koga u Boru i Srbiji nema, pa taman da se prevrnu i nebo i zemlja. A sa takvom tehnologijom ne može se baratati po sistemu “daj šta daš”, jer jednostavno ne može da radi.

I, šta sad? Politička previranja u Boru o kojima ovih dana mediji nagađaju, jer se do prave informacije dakako ne može doći, upućuju na zaključak da se “gospodar RTB-a i Bora”, Blagoje Spaskovski izgleda priprema za promenu političkog dresa. A tek je naučio da kaže Srpska napredna stranka, a ne Srpska narodna stranka, kako je na početku govorio.

sosa-mladja-ivica

Izvor fotografije : b92.net

Da li je Blagoje ćuran u magli? Sigurno ne. Spekulacije da će se na velika vrata uvući u SPS, sada kada je Dačić ponovo ustoličen, nisu daleko od realnog. Taj isti Ivica 2008. godine, vratio je Spaskovskog u RTB. Tobože, stručan je i umeće da vrati stari sjaj bakru.

Država je u vreme vladavine Spaskovskog, a posle nekoliko neuspešnih privatizacija, šakom i kapom davala novac za plate borskih rudara i metalurga, a bogami i za blizu 1000 administrativaca. To su one čuvene subvencije. Niko od vladajućih nije imao petlju da prekine ovo vrzino kolo, a svi su uporno tražili spas u strateškom parteru i nasedali na priče o svetloj budućnosti RTB –a i prosperitetu Bora i cele Srbije. Svi osim onih koji tamo rade i “rade” i koji su znali da se bliži dan ISTINE.

sosa i tadic

Izvor fotografije : tamoiovde.wordpress.com

Zna to i bivši lider URS -a, Mlađan Dinkić, koji je svečano, pre četiri godine, otvorio sa Spaskovskim radove na izgradnji nove topionice. Jedno vreme drugovali su baš žestoko, a onda je Mlađan rešio da progovori i tako, valjda, pokušao da zbaci odgovornost za najveću pljačku u Srbiji. Dojučerašnjeg prijatelja i partijskog kolegu optužio je za sve.

IZVOR NASLOVNE FOTOGRAFIJE : tagblatt.ch

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *