Dežurna čula

Džentlmeni novog doba

Muškarac visokih standarda, vrhunskog obrazovanja, savršenih manira, saosećajan, zanimljiv i duhovit, koji konstantno teži ličnom napretku može se opisati jednom jedinom rečju – džentlmen

Nekada se podrazumevalo da je džentlmen imućan, obrazovan čovek, lepo vaspitan i otmenih manira iz ugledne porodice, besprekorno odeven, kojem su čast, poštovanje, kultura i viteško ponašanje bili imperativ. Standardi su se promenili, ali su džentlmeni i u vremenu poremećenih vrednosti opstali. Nedavno istraživanje je pokazalo da je koncept džentlmena primenljiv i danas i da se svodi se na poštovanje sebe i drugih članova društva.

Gospoda starog kova

Džentlmeni starog kova ostali su na filmskoj traci. Aristokrate sa leptir mašnom, uštirkanom košuljom i polucilindrom; galantni, ljubazni i uljudni;  koji  dane provode investirajući porodično bogatstvo u nove poduhvate, a večeri šarmirajući dame pažnjom, znanjem i komplimentima, spremni da svoje viteštvo dokažu u dvoboju “tačno u podne” izgubili su se u prvim decenijama prošlog veka.

Ne, oni nisu izumrli, oni su evoluirali u džentlmene današnjice, u muškarce koji očaravaju karakterom, dobrim vaspitanjem, širokim obrazovanjem, mirnim i uzdržanim ponašanjem, negom, stilom, pristojnim oblačenjem. To su samouvereni, saosećajni, pouzdani muškarci koji se ne boje savremenih dama već poštuju njihove izbore i želje, njihov su oslonac i podrška. Po potrebi rame za plakanje ili “vetar u leđa”.

Vitez modernog doba

Porodično stablo i višegenerecijsko bogatstvo više ne definišu džentlmena jer njega ne čine novac i istorija nego uglađenost, čast i karakter. Viteštvo se i dalje podrazumeva, ali se on više ne bori oružjem već učtivim i smislenim rečima, promišljenim izborima i ispravnim postupcima. Uvažavanje mišljenja drugih uz odbranu svojih stavova, mirno i uzdržano ponašanja, intelektualno razmišljanje, poštovanje u ophođenju prema drugima krase odmerenog i kulturnog muškarca. On ume staloženo da komunicira bez poštapalica i vulgarnosti o svemu, od klimatskih promena i fudbala do pandemije korone i kriptovaluta. Dobar je sagovornik, ume pažljivo da sluša, nikada ne ogovara i ne potcenjuje, izvini se kad pogreši, drži do svoje i časti drugih. Posebno kada su žene u pitanju.

Možda je iščezlo vreme rukoljuba, pomeranja stolice, otvaranja vrata kočija, pardon automobila, ali iz mode nikada neće izaći poštovanje, iskrenost i ljubav. Savremene tehnologije zamenile su mirišljava ljubavna pisma, ali poruka za “laku noć” ili jednostavno “kako si” tokom dana znače isto, a ni govor cveća se kroz vekove nije promenio, i dalje je to izraz ljubavi, pažnje, zahvalnosti.

Pravi muškarac se zajedno sa svojom lepšom polovinom bori za ženska prava, deli sa njom odgovornost o kući i deci, ravnopravno učestvuje u svemu, voli je i podržava u njenim naumima, raduje se njenom uspehu.

tekst pisan za BETTY Magazin, novembra 2021, foto: Pexels/ilustracija

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *