Dežurna čula

Heroj svakodnevice

Toplo letnje veče, kad iz usijanog betona isijava sva vrelina prikupljena prethodnih dana, provešćemo u Biljinoj bašti nadomak park šume, dogovoreno je jutros.

Od ulazne kapije prvo sam primetila Dacinu frizuru. Umesto neobičnog konjskog repa ili nehajno puštene kose, na lice joj je padalo tek nekoliko čuperaka. Pomislila sam u prvi mah da je kosu drugačije vezala. A onda sam zanemela. Umesto duge, raskošne crne kose sada joj je lice krasila šarmantna kratka frizura.

Donirala sam kosu, objasnila je nehajno, kao da je reč o nečemu običnom, svakidašnjem. Takva je Daca. Skromna i tiha i kad uradi veliko delo. Kosu je donirala u kampanji „Kilometar kose“, kako bi deci i mladima obolelima od karcinoma bile urađene kvalitetne perike. Za ovakav čin potrebno je mnogo više od velikog srca, razumevanja i hrabrosti, a Daca sve to ima. Mnogi se lepe, negovane kose ne bi odrekli zbog sujete i samoljublja, pa čak i da ih zamole. Patnje bolesnih, a posebno nepoznatih osoba, retko kada pogađaju zdrave.

Daca me je zadivila milion puta za ovih 15 godina koliko se družimo. Nekada su to sitnice zbog kojih ne gubim veru u ljude, a ponekad i velike žrtve koje bi retko ko učinio za svoje prijatelje. Kada sam po isteku porodiljskog bolovanja morala da se vratim na posao, a Filipa nije imao ko da čuva do septembra i polaska u jaslice, Daca je uzela godišnji odmor kako bi brinula o njemu. Pre nekoliko godina kada su svi mediji brujali o slučaju jedne Beograđanke koja je od poslodavca zatražila da umesto svoje prijateljice, samohrane majke sa detetom, ona dobije otkaz, Daca mi je, potpuno spontano i iskreno, rekla da bi i ona to uvek učinila za mene. I znam da bi.

Sigurno ima još divnih, nesebičnih ljudi koji žive u našem okruženju, ali se o njihovim delima ne zna, oni se ne pojavljuju na naslovnicama novina i u televizijskim emisijama. Možda nisu spasili svet, ni pronašli nešto epohalno, ali sumornu svakodnevicu boje optimizmom. I zato za mene jesu heroji. Baš kao i moja Daca.

IZVOR FOTOGRAFIJE: www.theloop.ca

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *