Dežurna čula

Hoće li Antić i Ilić podneti ostavke zbog Majdanpeka?

Majdanpek je i bukvalno crna rupa na karti Srbije skoro 48 sati. Ljudi su bez struje, vode, grejanja, tek sinoć su uspostavljene telefonske veze i mobilna mreža jednog od operatera…

I nikom ništa. Niko ne snosi odgovornost što po ciči zimi građani nemaju elementarne uslove za život. Škole i vrtići ne rade, bolnica se na jedvite jade snalazi uz agregate, ali nafte ponestaje, novac u banci i sa bankomata ne može da se podigne, tako da su oni koji nemaju gotovinu kod sebe prinuđeni da u ekstremnim uslovima preživljavaju kako znaju i umeju.

Ni prekjuče popodne, ni tokom te večeri i celog jučerašnjeg dana NIKOM od nadležnih iz republičke vlasti nije palo na pamet da dođe u Majdanpek, da na licu mesta vidi i oseti kako je Majdanpečanima.

Ni predsednik države, ni premijer, potpredsednici, ministri…čak ni oni direktno nadležni, za energetiku i vanredne situacije. Jel to moguće?

Ministar Antić, koji je juče gostovao na jednoj nacionalnoj televiziji, samo je unesrećenim i smrznutim ljudima dao lažnu nadu da će kvar biti otklonjen do večeri. Evo ga sada u Majdanpeku, naravno, u pratnji televizijskih ekipa, jer ako se ne zabeleži svaki njegov pokret ili reč, nema nikakvog smisla.

Konačno se pojavio i direktor Elektromreža Srbije Nikola Petrović.

Da se ovo dešava u nekom većem gradu, ili, ne daj Bože, Beogradu, državne institucije bi već bile sravnjane sa zemljom, a ministri u bežaniji.

Ovako, ništa se ne dešava. Pa, gde je uopšte taj Majdanpek, u slepom crevu Srbije, na krajnjem istoku, koji su odavno svi zaboravili!

Ne tako davno, pre nepuna tri meseca, uoči vanrednih lokalnih izbora, svi politički prvaci i ministri opsedali su ovaj rudarski gradić, obećavajući kule i gradove, a sada, kada su građani promrzli i gladni, nikom ništa.

Poslednja informacija, od 13 sati, je da stručnjaci pokušavaju da obezbede napajanje električnom energijom Majdanpeka i Donjeg Milanovca, spuštanjem 400 kV dalekovoda Đerdap Drmno i prevezivanjem krutim vezama na transformatorsku stanicu Majdanpek 2.

Ukoliko u tome ne uspeju, građani će morati da se evakuišu.

Kriza će proći, a ukoliko bar malo morala imaju, ostavke bi trebalo da podnesu direkotri EPS-a i EMS-a, kao i ministri Aleksandar Antić i Velimir Ilić.

Ako uopšte znaju šta je moral!

IZVOR FOTOGRAFIJE: facebook – Volica Stojković

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *