I to je Srbija

Lepa reč gvozdena vrata otvara

Proteklog vikenda upoznala sam neke od budućih ministara u Vladi Srbije. Ne znam da li će oni biti deo kabineta u Nemanjinoj 10 za deceniju ili dve, ni kojoj će političkoj partiji pripadati, ni koje će resore voditi, ali sam sigurna da će oni jednog dana preuzeti stvar u svoje ruke i vratiti Srbiju na pravi put. Oni su apsolventi Pravnog fakulteta u Beogradu, pobednici nadmetanja u besedništvu, Nenad Obradović, Mladen Stiković i Žarko Zdravković.

Mladen-Stikovic

Mladen Stiković u Koprivnici

Naizgled običnoj seoskoj manifestaciji umetničkog stvaralaštva amatera, koja se već 16 godina održava u Koprivnici kod Zaječara, ovi mladići dali su posebnu notu. Njima bi na stavu, govoru, izboru teme, ubedljivosti, sigurnosti, hrabrosti…pozavideli mnogi koji za sebe misle da su političari ili dobri govornici.

Smireno, staloženo, sa dovoljno žara da potpale iskru u publici nenaviknutoj na besede, mladići su se dotakli prošlogodišnjih poplava i pitanja (ne)odgovornosti, “Majdanpeka na ledu”, promašenih finansijskih i privrednih planova, zapostavljene poljoprivrede, odlaska obrazovanih mladih ljudi u inostranstvo…

Ostavili su nas bez reči, da zabrinuti za svoju i budućnost zemlje, vagamo svaku reč koju su izgovorili…Zadivili su nas svojom oštroumnošću da prepoznaju problem, ali i da ponude rešenje, za razliku od mnogih koji nam nude problem za svako rešenje.

Demantovali su nas svojim stavom da je omladina neodgovorna, sklona zabavi i lagodnom životu, nezainteresovana da aktivno učestvuje u javnom i političkom životu zemlje.

Kada bi  Nenad, Mladen, Žarko, i ko zna koliko još njihovih vršnjaka vičnih retorici i spremnih da preuzmu odgovornost za sudbinu svoje i generacija ispred i iza njihove, poželeli da aktivno učestvuju u javnom životu, “oduvali” bi sa političke scene veći deo i vlasti i opozicije.

Zarko-Zdravkovic

Žarko Zdravković

Retorika se uči, besede se smišljaju, ali dobar govornik se rađa. Nije dovoljno da stoji pred masom i nešto deklamuje, već mora da zna i veruje u to što govori. A, publika u Koprivnici, rodnom selu narodnog tribuna, dobrog govornika, Adama Bogosavljevića, poverovala im je svaku reč. Zato je i dobro što su organizatori Adamovih dana rešili da manifestaciju vrate njenim izvornim korenima i da ona zaista bude sabor besedništva.

Možda to bude podstrek i drugima koji učestvuju u javnom životu da rade na sebi, uče, pišu, besede…

na naslovnoj fotografiji Nenad Obradović

IZVOR FOTOGRAFIJA: Cekit

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *