Kružni tok

Novogodišnje odluke

Ogroman poklon iznenađenja, svetlucav papir i raskošna mašna, a u njemu sve ono što nam je potrebno da 365 dana provedemo u zdravlju, blagostanju, radosti i ljubavi. Novu godinu otprilike svi manje ili više tako zamišljamo, puni vere u bolje dane i s optmizmom da ćemo ostvariti želje, velike i male, i biti dosledni u sprovođenju odluka i dostizanju ciljeva koje smo postavili. Spisku želja obično dodajemo i novogodišnje odluke.

Prema podacima Američke asocijacije psihologa, čak 93 odsto građana donese novogodišnje odluke. Najčešće su to one koje nam i običnim danima prođu kroz misli – smršaću, ostaviću cigarete, hraniću se zdravije, vežbaću redovno, kupiću kućnog ljubimca, upisaću kurs programiranja.

Ali ima i onih važnijih, životnih kao što su selidba, promena posla ili partnera, kupovina stana.

Podaci još govore da do početka februara polovina odluka “padne u vodu”.

Šta je potrebno da istrajemo u nameri da odluke sprovedemo u delo? Pre svega da budemo realni, motivisani i fokusirani i da zapišemo kratkoročne planove koji će voditi do dugoročenog cilja. Odnosno da osmislimo korake koje ćemo preduzeti kako se ne bismo izgubili na tom putu. Ukoliko budemo dosledni, uporni i strpljivi koraci će se nizati.

Važno je da ne budemo prestrogi prema sebi i da se radujemo svakom napretku, koliko god mali bio i da se ne opterećujem onim što drugi misle i očekuju od nas. Šta god da su naše ambicije, snovi i želje, sve će izgledati lepše i lakše ako smo vedri i nasmejani.

Sasvim je u redu i nemati precizno definisane odluke i planove, jer svakog dana u svakom trenutku donosimo bezbroj sitnih odluka, od toga šta ćemo obući, kojim ćemo putem na posao, gde ćemo u kupovinu ili večeru.

Možda je najbolja odluka da svakog dana budemo bolji ljudi i da nesebično volimo sebe i druge.

tekst pisan za BETTY Magazin, januara 2022, foto: ilustracija/Pexels

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *