Gosti na blogu

Povratak na Santorini, devetnaesti deo

Na Santoriniju je toliko puno restorana i taverni da prosto ne znate koji da odaberete. Neki imaju interesantan izbor hrane, drugi predivan pogled, a pojedini ljubazno osoblje koje uživanje u hrani pretvara u poseban događaj.

U Firostefaniju, selu na obronku Kaldere i u blizini Imeroviglija, nalazi se taverna “Mama Thira”, vlasnika Jorgosa Hristijanosa, sina Manolisa i Nine. Današnja taverna, a nekadašnja mala radnja za prodavanje suvlakija otvorena je 1986. godine u Kamariju, selu na istočnoj strani ostrva.

Davne 1992. godine, kada sam se sasvim slučajno našla na Santoriniju, čekajući brod za Krit, postala sam prvi put u životu konobarica koja je raznosila tanjire sa hranom. Kada me je Manolis prvog dana pitao da li imam iskustva u takvoj vrsti posla, naravno da sam potvrdno odgovorila. Kako on danas kaže, bolju uslugu u taverni za tako kratko vreme nije imao jer sam dala otkaz posle 10 dana. Nije mi se dopao odnos prema zaposlenima. Tu sam upoznala i čoveka za koga sam se kasnije udala i rodila dve ćerke.

Bez obzira na poslovne nesuglasice koje smo imali, sa Manolisom i Ninom ostala sam u kontaktu sve do danas. Njihova pomoć u godinama koje su usledile bila je česta i iskrena, tako da je ljudska strana ovog bračnog para, a ne poslovna, razlog što pišem o njima.

Od trenutka kada sam ih upoznala prošlo je 26 godina. Puno toga znaju o meni a i ja o njima. Uvek se obradujemo kada se vidimo, ali ovog leta, nakon dugih 16 godina, kada sam silazeći stepenicama čula Katerinu, da gledajući u Jorgosa, kaže: ”Ma, vidi ko nam stiže! Suzana se uopšte ne menja!”, zaigralo mi je nešto u grudima!

Jorgos i Katerina, tada mališani, danas imaju 35 i 32 godine, i rade sa roditeljima u Firostefaniju. Današnja “Mama Thira” u Firostefaniju je 2010. godine, na inicijativu sina, od hotela pretvorena u tavernu i nalazi se na mestu odakle se najbolje vide zalasci sunca koji se zauvek pamte i prepričavaju.

Etno stil kojim je uređen zatvoreni deo objekta ne razlikuje se puno od onog prostora u kome sam nekada, u Kamariju, započela svoju “karijeru”. Tu su i tri otvorene terase sa mnoštvom stolova, ali i sa staklenim spoljašnjim delom koji se elektronski diže i spušta, kako bi i kada duva jak vetar gosti mogli da uživaju u velelepnom pogledu dok ručaju.

Manolis sada ima 68 godina, na glavi nosi plavu beretku kao nekada i ona je postala njegov zaštitni znak. Kada sam pre neko veče otišla na pivo, konobar koji je bio ljubazan i znao dosta toga o mom životu, takođe je nosio beretku. Slatko sam se ismejala i prokomentarisala, a Jorgos je samo slegao ramenima.
Mislim da će smena generacije u vođenju posla u ovoj porodici trajati godinama jer okačiti beretku o klin za Manolisa je još uvek nepojmljivo. Nina i dalje sedi uz fiskalnu kasu i pare prolaze samo kroz njene ruke, mada to ponekad prepušta i Katerini. To su, po meni, neka ispravna načela porodičnog biznisa kada su deca zainteresovana za njegov nastavak.Za Jorgosa i Katerinu su izgrađene zasebne kuće, pa se samo čeka kada će oni zasnovati svoje porodice.

Taverna “Mama Thira “ je granica na nekada religijski podeljenom ostrvu između katoličkog i pravoslavnog dela.To znači da su većina crkvica u Firi građevinski različite i ukrašene krstom drugačijeg izgleda nego što su pravoslavne. Tako su mnogobrojni osvajači ostrva ostavljali svoj trag na nekadašnjem Santa Iriniju tj. današnjem Santoriniju. Današnja velika crkva na centralnom trgu Fire je pravoslavna, kao što je nekada bio deo od “Mama Thire” pa sve do najzapadnijeg dela ostrva, Ije.

Ovaj ugostiteljski objekat se izdvaja izuzetno bogatim osvetljenjem, a inženjer koji je to radio plaćen je 10.000 evra, rekao mi je Jorgos.
Pošto se nalazi baš preko puta mesta u Imerovigliju gde sedim, noću mi je orjentir za događanja u tom delu ostrva.

Inače, zvezdano nebo tokom dugih letnjih noći često obasjava raskošan vatromet iz brojnih hotela ili restorana. Razloga za vatrometa uvek ima, bilo da su u pitanju koncerti, svadbe, verski praznici ili Dan Vulkana, koji se proslavlja 16. septembra.

Tada će vulkan biti ukrašen raznoraznim led lampicama kako bi se dočarala lava koja izlazi i naravno biše priređen najspektakularniji vatromet koji se može doživeti na Santoriniju. Sigurna sam da će turiste ostaviti bez daha, a i ja jedva čekam!

Autor: Suzana Spasić Stamatelatos

foto: mama thira

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *