Gosti na blogu

Povratak na Santorini, peti deo

Pun avgustovski mesec na Santoriniju znači svašta kao i u celoj Grčkoj. To je nacionalni događaj i o njemu se govori u centralnim informativnim emisijama na mnogim tv kanalima. Cele noći su otvoreni brojni arheološki objekti, a na uzvišenim, poznatim mestima širom zemlje, održavaju se koncerti. Tako je već godinama, možda sa malo većim komercijalnim razlogom nego u prethodnom veku, ali Bože moj, nikome nije na štetu.

Slavi se mesečeva letnja kulminacija, a sada je nekako i najbliži, najsjajniji, najveći, a i lepo se vidi. Kada je pun mesec na grčkom se to zove Panselino, a inače se mesec zove Fengari. Panselino se sa Kaldere vidi kao na na dlanu, odnosno toliko jako svetli da se tmina Sredozemnog mora, koje zapljuskuje vulkan i obale ostrva, pretvorila u svetleće mirno ogledalo, koje mi ne da mira.

Oblaka nema, zvezde ne trepere, a ono lice za koji mnogi kažu da se vidi, ako se čovek dobro zagleda u okrugli zemljin satelit, večeras izgleda kao nacrtano. Neki kažu da ako vidiš usta Meseca nasmejana, odnosno da su na gore, imaćeš sledećih 30 dana uspeha, a ako ih vidiš spuštena na dole, budi pažljiv. Ja večeras ta usta vidim u obliku slova “O” i kao da nešto želi da mi kaže ili to samo umišljam pišući ovaj tekst?! Kao da se čudi!

Jedino “ stari vukovi” sa Santorinija znaju da pred svitanje i izlazak Sunca, on na počinak odlazi purpurno crven, okupan zracima zvezde koja nas greje. Zovu ga i vatreni ili avgustovski krvavi Panselino. Ovo bi značilo da će svako ko je noćas ovde i ostane budan do 4-5 ujutro, isto to doživeti, kao ja, mnogo puta, pre mnogo godina.

Večeras sam propratila eklipsiju, kako se to ovde kaže, a zbrkan mi je mozak da bih se setila kako se to slično izgovara i na našem jeziku. Mislila sam na onaj komadić koji mu je nedostajao prilikom pojavljivanja u vreme zalaska Sunca, koje je danas bilo predivno. Da, pomračenje, bilo mi je na vrh jezika!

Crveni Mesec neću videti noćas, jer je to sada već kasno za mene , ali je jutros procvetala ruža boje krvi pod mojim prozorom na Santoriniju. Možda je i to znak?!

“Ružo moja, mladost sam ti dala…”

autor: Suzana Spasić Stamatelatos

fotografije: lična arhiva i travelstyle.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *