Kružni tok

Da li je Topionica u Boru čudo ili promašaj?

Završena je nova Topionica u Boru. Za sada mehanički a period uhodavanja trajaće najviše tri meseca. Dakle, od aprila konačno čist vazduh nad Borom, preporođena Istočna Srbija a i ostatak države.

U ovo ekološko – ekonomsko ili, kako ga je premijer Vučić nazvao „naše malo čudo“ uloženo je 250 miliona evra. Bar tako je javnosti danas rečeno. Država je bila garant za kredit (od 135 miliona evra) a onda dala još 30 miliona evra. Ne znamo ko je obezbedio razliku od 85 miliona. To niko nije rekao.

Menadžment RTB –a, na čelu sa generalnim direktorom Blagojem Spaskovskim, tvrdi da će nova (zapravo rekonstruisana) topionica proizvoditi “80 hiljada tona bakra godišnje koji će se dobiti preradom 400 hiljada tona koncentrata”. To bi značilo da mesečno isporučuje  6600 tona bakra. Do oktobarske revolucije 2000. godine za mesec dana iz stare topionice izlazilo je, u proseku, skoro duplo više bakra. O kakvom danas ekonomskom čudu mi onda govorimo?

Prema zvaničnim podacima iz novembra ove godine, proizvedeno je 3858 tona. I tu dolazimo do, rekli bismo, ključnog momenta. Ova količina uslovljena je raspoloživim koncentratom bakra, da ga je više bilo bi više i bakra. Ali ga, jednostavno nema, jer domaći rudnici i jama u Boru i Majdanpeku su “zatrpani” jalovinom a o niskom sadržaju bakra i da ne govorimo.

Premijer je danas naglasio “da se u malo zemalja na svetu može pronaći ovakva topionica”. I, izgleda da je potpuno u pravu.

Stručnjaci iz Instituta za rudarstvo i metalurgiju u Boru, koji su još devedesetih radili Studiju izvodljivosti za topionicu tvrde : “Ni jedna zemlja sa tržišnom ekonomijom danas u svetu nema topionicu kakvu Bor gradi od 80.000 tona godišnje katodnog bakra. U svetu danas ima oko 120 topionica različitih tehnologija, gde se koncentrat topi u lebdećem stanju ili u rastopu ili sa starim-klasičnim tehnologijama u plamenim i šahtnim pećima, zatim75 rafinacija, 160 aktivnih rudnika i oko 30 ležišta bakra u pripremi i oni će biti otvoreni do 2016. godine. U savremenim topionicama ima slobodnih kapaciteta za preradu koncentrata bakra od oko 30 odsto.”

Već ovi podaci ukazuju na neisplativost izgradnje nove topionice, jer ni postojeći kapaciteti u svetu nisu do kraja iskorišćeni, tako da bi topionica mogla da računa jedino na rudu dobijenu u samom RTB-u. Koje, kako rekosmo, nema dovoljno jer je u rudarstvo potrebno uložiti bar još milijardu dolara! Za planiranu proizvodnju.

No, videćemo, već za par meseci, da li je ovo danas bio preko potreban marketinški potez menadžmenta i premijera ili su “sve neverne Tome” u zabludi.

IZVOR FOTOGRAFIJE : vibilia.rs

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *