Kružni tok

Obećanje ludom radovanje

U nizu očajničkih poteza kojima bezuspešno pokušava da se održi na poziciji predsednika Skupštine Grada Zaječara Saša Mirković ovih dana dao je još jedno prazno obećanje: da će đacima prvacima obezbediti, do 1. decembra, računare.

Zašto tvrdimo da je prazno? Najpre zato što je isto to rekao još 20. februara ove godine s tim što ga je oročio za 1. septembar. Kada su gradonačelnika Velimira Ognjenovića, krajem avgusta, podsetili da se bliži početak školske godine odnosno realizacija obećanja, on je ljutito odgovorio: „Ma odakle mi pare. Znaš koliko to košta: A on samo obećava..“ I zaista, od računara nije bilo ništa.

Sada se opet aktivira priča a novinari čak počinju tekst sa „Obećanje ispunjeno“.

Poseban je apsurd što se sve vreme pominju isljučivo računari. Ne tablet ili laptop već računar.

Raspitali smo se i evo najprostije matematike : prosečan kompletan računar (koji uzgred budi rečeno kupuju sada uglavnom gejmeri) košta 600 evra. Za 480 đaka prvaka u Zaječaru (mada je i to diskutabilna brojka ali Mirković je pominje) iz gradskog budžeta treba izdvojiti 288 hiljada evra!

Za laptop duplo manje, 144 hiljade evra, a za tablete oko 2 i po miliona dinara. Prevedemo li gornje cifre u dinare, za računare treba nešto više od 34 a za laptopove 17 miliona dinara!

Dakle, Mirković koji tvrdi „da su za računare pare obezbeđene u gradskom budžetu“ nonšalantno time „izvaljuje“ i da ima 34 miliona dinara za to!, E, sad već nije samo prazno, već smešno. To ponajbolje zna gradonačelnik Velimir Ognjenović koji je, kao izvršilac budžeta, „dužan i ružan“.

Pominje se cifra od oko 800 miliona dinara duga, ali hajde da ne licitiramo, ima ko će to utvrditi.

Ono što se, na primer kada je obrazovanje u pitanju pouzdano zna, je podatak da je za šest mesci ove godine, izvršenje iz budžeta za osnovne i srednje škole bilo, u proseku 4 odsto. To je egzaktan podatak, kao i činjenice da škole jedva krpare i snalaze se kako znaju i umeju, jer od budžeta nemaju nikakvu vajdu.

O drugim Mirkovićevim praznim obećanjima pisaćemo sutra. Da ne odužimo tekst, jer ima ih podosta!

IZVOR FOTOGRAFIJE : bug.hr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *