Dežurna čula

Sedam godina tuge

„Da li je istina da je poginuo Toše? Čula si na nekim vestima?“, pitala me je usplahirenim glasom koleginica. Radila sam popodne tog 16.oktobra pre sedam godina. U trenu sam zaboravila na sve što je trebalo da završim kod kuće pre nego što krenem na posao i počela panično da menjam kanale. Slušala sam s nevericom kako je Toše nastradao  u saobraćanoj nesreći, nedaleko od Nove Gradiške u Hrvatskoj.

Suze su mi se slivale niz lice kao da sam izgubila nekog svog.

Isti bol su osećali svi oni koji su voleli njegovu muziku, boju njegovog glasa, pronalazili deo sebe u stihovima koje je pevao, divili se njegovoj harizmi, skromnosti, humanosti.

Toše Proeski ostavio je neizbrisiv trag i kao čovek i muzičar na prostoru bivše Jugoslavije. Profesionalno je uplovio u muzičke vode 1996. godine, a u Srbiji postaje popularan pet godina kasnije. Pesmom “Čija si” trijumfovao je na „Beoviziji“ 2003.godine. Ta pobeda otvorila mu je sva vrata.

Snimao je duete sa mnogim pevačicama, koleginicama Karolinom Gočevom, Gocom Tržan, Esmom Redžepovom, Đanom Nanini, Biljom Krstić, i sa svojim prijateljem i kolegom Tonijem Cetinskim….

Njegove pesme Tajno moja, Ko ti to grize obraze,  Srce nije kamen, Soba za tugu, Pratim te, Igra bez granica, Bože čuvaj je od zla, Ledena…i dalje su među najslušanijima na tv i radio stanicama.

Posthumno, na godišnjicu njegovog rođenja, objavljena je pesma “Sve je ovo premalo za kraj”, koju je Toše napisao 2006. godine.

Oni koji veruju u numerologiju tvrde da je broj 26 bio sudbonosan za mladog pevača.

Toše je živeo 9.755 dana (9+7+5+5=26)

Kada je poginuo imao je 26 godina…

Poginuo je 16.10. (16+10=26)

Tose je imao 26 godina,njegov vozač 32,a menadžerka 49,a oni su bili sa njim u kolima (2+6+3+2+4+9=26)

Karijeru je zapoceo 1997. godine (1+9+9+7=26)

Broj 26 u starojevrejskom jeziku znaci -kraj- …Rođen je 25.1. (25+1=26)

Rodjen je 25.01.1981. (25+1+1981=2007)

Toše Proeski sahranjen je dan nakon pogibije u rodnom Kruševu, uz najviše državne počasti. Posthumno je proglašen počasnim građaninom Makedonije.

I sada, 7 godina kasnije, sećanje na njega je živo. Sebi neću oprostiti što sam propustila njegov koncert na zaječarskom trgu maja 2007.godine, pet meseci pre nego što je otišao na svoje sazvežđe.

Svojim hitovima i humanitarnim radom, a bio je Unicefov ambasador dobre volje za region, Toše je postao besmrtan.

IZVOR FOTOGRAFIJE: bravo.rs

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail