I to je Srbija

Suprug prve dame

Srbija još nije na demokratskim izborima izabrala ženu za šefa države, ali uverili smo se, posebno poslednjih meseci, da je aktuelni predsednik Tomislav Nikolić,umesto prvi čovek Srbije. (p)ostao samo suprug prve dame, Dragice Nikolić.

Otkako je gospođa prošlog februara osnovala fondaciju, skromno je nazvavši svojim imenom, Toma je njen verni pratilac u humanim misijama, čak i izaslanik kada je ona sprečena da sama nekuda ode. Tako je nedavno suprug prve dame posetio poplavljene u Tekiji i, kako su mediji preneli, u ime Fondacije Dragice Nikolić uručio pomoć od 15 tona vode, 10 tona konditorskih proizvoda i konzervirane hrane, kao  i 15 tona higijenskih proizvoda, bebi pelena, garderobe i ćebadi.

Da nije patetično bilo bi smešno što predsednik ne predstavlja sve nas i što tim unesrećenim ljudima na čije muke je veći deo Srbije ostao imun, ne nosi pomoć u ime države, već kao lični emisar svoje lepše polovine.

I prethodnih meseci Toma je bio u društvu prve dame koja je u Šapcu, Kraljevu, Varvarinu, Paraćinu i drugim mestima obilazila porodice kojima je vodena stihija u maju odnela sve i koje će zahvaljujući njenom dobročinstvu imati nove kuće. Kao prava glava porodice zdušno je branio svoju dragu od napada bezobraznih novinara koji su tvrdili “da je lako fondaciji Dragice Nikolić da zida kuće”. Tada je objasnio jednom za svagda: “ Za svе kućе urađеn jе dеtaljan urbanistički plan, izdatе su građеvinskе dozvolе, urađеni rеgularni priključci za struju, uvеdеni voda i kanalizacija po propisima i zahtеvima opštinе.”

Na humanitarna putovanja u Tursku i Alžir, prva dama otišla je sama, bez pratnje supruga, ali je javnost o njenim misijama obaveštena. I to ni manje ni više, nego na zvaničnoj internet prezentaciji.

U srpskoj političkoj istoriji ostaće zabeleženo da je Dragica Nikolić prva dama koja je dobila svoj kabinet u zgradi na Andrićevom vencu i prva supruga predsednika koja je otvorila svoj sajt, odnosno poddomen kako bi informisala javnost o aktivnostima svoje humanitarne organizacije.

Na zvaničnoj internet prezentaciji supruge predsednika navodi se da je izdavač Generalni sekretarijat predsednika Republike, a kao kontakti Služba za predstavke i projekte i pres služba Tomislava Nikolića! Aha, pa ti vidi ko je ovde glavni!

Sedište fondacije preseljeno je pre tri meseca u jedan od dva stana koji Nikolićevi poseduju na Novom Beogradu.

Prva dama se pohvalila da je fondacija za godinu i po dana od dobrotvora i donatora prikupila  oko 5 miliona evra. Naravno da su “lake ruke i velikog srca” oni koji su se na našoj muci obogatili poslednjih 20 godina i koji prljavim novcem kupuju naklonost stranke na vlasti. Zanimljivo je da na sajtu, u rubrici nazvanoj “Prijatelji fondacije” stoji da je stranica u  pripremi.

Svejedno, 5 miliona evra je ogromna para. Toliki je zbir jednogodišnjih budžeta sve četiri opštine Zaječarskog okruga, a od toga se i živi, i gradi, i finansiraju socijalna zaštita, školstvo, poljoprivreda, kultura, sport…

Sa tolikom finansijskom i političkom podrškom, da ne spominjemo emocije, nesumnjivo je da je Dragica prva dama Srbije, a Toma samo njen suprug. Tako će i ostati upamćeni.

Uostalom, da li se iko seća supruga bivših predsednika Olge Milutinović, Zorice Radović ili Tanje Tadić? Naravno da ne!

IZVOR FOTOGRAFIJE: www.kurir-info.rs

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail