Dežurna čula

Živela ljubav!

Leptirići u stomaku, zanesenost, euforija, optimizam, poletnost…Znaci koji nas odaju. Ljubav je osećanje koje se ne može porediti ni sa jednim drugim. I zato nam nije potreban poseban datum u godini, ljubav treba slaviti svakog dana

“Ljubav nema godine, ona se uvek rađa.” – Blez Paskal

Ljubav se može osetiti u vazduhu, uloviti u neizgovorenom, oslušnuti u prećutanom, odgonetnuti u pogledu, spoznati na usnama. Prati nas ceo život. Zaljubljuju se deca u vrtićima,  mladi, odrasli i zreli ljudi, bake i deke u staračkim domovima. Kada se zaljubimo, čini nam se da nam se otvara potpuno novi svet.  Nekada je samo pogled, glas ili slučajan dodir dovoljan da izazove bujicu osećanja. Ne, neće potopiti leptiriće koji nas pohode zajedno sa emocijama, ali će nam uzburkati i misli, i srce, i mozak, i telo. Da nam ljubav čini čuda, dokazali su i naučnici. Ali bez obzira na naučne činjenice o buri koju zaljubljenost sa sobom donosi, imajte na umu da je biti voljen i voleti jedna od najvećih privilegija, a da je ljubav najlepše i najpotpunije osećanje.

“Suština ljubavi je kada se čovek zaljubi bez razloga i želje. Nešto što ne može predvideti.” – Haruki Murakami

Kad nekog iskreno volimo onda je to svim srcem. Ili bar tako kažemo, ali nas nauka demantuje jer je dokazano da ljubav dolazi iz mozga. Lekari su uspeli da mapiraju hemijske promene koje se u mozgu dešavaju na početku zaljubljivanja. Da li se i vama učinilo da ste prvih nedelja zaljubljivanja osećate gotovo zavisni od ljubavi? To nije slučajno jer hormoni adrenalin, dopamin i oksitocin koje mozak luči u nenormalnim količinama, utiču na neurološke receptore, pa smo euforčni i “opijeni ljubavlju”. Prepuni smo energije i elana, spremni da osvojimo svet. U stvari, prvo srce voljene osobe, pa sve ostalo. Kada mozak počne da luči oksitocin postajemo hrabriji i samopouzdaniji.  Na samu pomisao na voljenu osobu znoje nam se dlanovi, puls ubrzava, srce brže lupa. To je zasluga pojačanog lučenja adrenalina. Skeniranja mozga zaljubljenih osoba dok gledaju fotografiju partnera pokazaju da se deaktivira frontalni korteks što smanjuje sposobnosti za kritiku i sumnju. Gase se i delovi mozga koji upravljaju strahom i negativnim emocijama. Otud to osećanje da smo spremni da sve stavimo na kocku zbog ljubavi.

“Nezrela ljubav kaže: Volim te jer te trebam. Zrela ljubav kaže: Trebam te jer te volim.” – Erih From

Čak i u poznim godinama dešava nam se da pobrkamo zaljubljenost i ljubav. Zaljubljenost je zasnovana na našoj opčinjenosti drugom osobom i ne traje dugo, tek koliko je potrebno da ispare mehurići iz koktela uzburkanih hormona i leptirići iz stomaka. Ljubav je trajna. Kada se probudite iz zanesenosti i u pravom svetlu sagledate osobu sa kojom ste, i kada želite da rastete i napredujete zajedno,  da se međusobno motivišete i podržavate. I volite. To je to.

foto: Pinterest, tekst pisan za BETTY, februara 2021.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *