Treperenje duše

Najgore je kod očiju biti slep

Prošlo je od tada skoro pet meseci. Sticajem okolnosti, koleginica i ja dobile smo poziv od Branka Lukića iz Humanitarnog radija Kragujevac da gostujemo kod njih i pričamo o Zaječaru. Po čemu se izdvaja, po čemu je poznat.

Prilika koja se ne propušta, odmah smo na spisak stavile naš čuveni arheološki lokalitet Feliks Romulijanu, Zoranove dane, Gitarijadu, pozorište, Park šumu Kraljevica, Popovu plažu… i sve ono što grad na Timoku čini jedinstvenim. Naravno pripremile smo i podatke o socijalnoj zaštiti, radu humanitarnih organizacija, udruženja i slično.

Ono što nismo znale a ruku na srce ni očekivale, u Humanitarnom radiju koji je ustvari improvizovan u jednoj prostoriji radila su samo dvojica muškaraca. Jedan kao tonac a drugi, Branko, sve ostalo: glavni i odgovorni urednik, voditelj…Dočekao nas je sa osmehom na licu, skrivajući se iza crnih naočara ali nam je odmah bilo jasno da je potpuno slep.

Bio je to divan doživljaj, čini mi se da u svojoj tridesetogodišnjoj novinarskoj karijeri nikada nisam toliko uživala i bila opuštena na običnoj drvenoj stolici sa mikrofonom u ruci. Kasnije smo saznale, jer smo kao gošće poslužene kafom i sokom kako i dolikuje, da su njih dvojica osnovali taj internet radio. Sami ga finansiraju jer kažu to im je dužnost: da se čuje za osobe sa invaliditetom. Jedva izdržavaju ali su uporni.

Setim ih se često, proveravam s vremena na vreme da li su još uvek u etru. I Branko je nas zvao da pita kako smo, šta radimo. Nikada nije pitao za pomoć a meni je još uvek knedla u grlu. Zašto?

Zato što Grad Zaječar nije želeo da uplati ni dinar ovim skromnim i vrednim ljudima, koji šire misiju humanosti i ljubav među ljudima, ma ko i kakvi da su. Zato što su “hendikepirani” a mi treba da se stidimo njihove ljudskosti, mi slepi kod očiju.

Lično sam molila gradonačelnika Zaječara, Velimira Ognjenovića, da im uplati iz budžeta bar 10 hiljada, da znaju da mislimo na njih i podržavamo njihov rad. Nikada to nije učinio!

Ali, mi hoćemo budite sigurni. I donećemo vam priču o njima, iz prve ruke, jer oni su to zaslužili.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *