Gosti na blogu

Brazilska fudbalska magija

Da mi je da budem u svlačionici brazilske reprezentacije u Kataru ovih dana, pa da mi se ispuni želja…

Naravno da navijam za Srbiju na ovom Svetskom prvenstvu, ali momci iz Brazila poseduju posebnu magiju kojom su nadahnuti dok igraju za svoju zemlju. Možda je i to svojevrsna vudu magija koja je utkana u pore stanovnika najveće i najnaseljenije države Latinske Amerike.

Nije ni čudo, jer na spomen Kopakabane, Rio de Žaneira i karaoka svako ko tamo nije bio, a i ja sam među njima, veruje u tu posebnu čaroliju isprepletanu sa neverovatnim fudbalskim umećem, koja će “žute” voditi do finala. Pa, i na svetski fudbalski tron, što da ne? Do sada su pet puta osvajali svetski šampionat, možda će Katar biti šesta fudbalska recka.

“Brazilci fudbal nisu izmislili. Usvojili su ga kao svoje dete i utisnuli mu svoj pečat. Udahnuli su mu ono najbolje i najhumanije što je on ikad imao – radost igre; bezobrazluk klinaca iz predgrađa; stil kome je važnije uživanje u igri nego rezultat”, piše Predrag Dragosavac i pogađa u metu jer oni zaista uživaju u svakom trenutku meča sve dok sudija ne odsvira kraj.

Sve u svemu, navijam za Brazil u ovoj utakmici, jer od ishoda utakmice zavisi hoćemo li s nadom čekati poslednju utakmicu u grupnoj fazi takmičenja. Ako pobede Švajcarsku, moramo da verujemo da ćemo i mi moći i da ostajemo u igri. Da li ćemo dobiti šansu i da li ćemo znati da je iskoristimo? Nadam se!

Evo, dobili smo je! Brazil je pobedio! Jedan gol u mreži Švajcaraca dovoljan je za nadu i matematičke kalkulacije. Izmaštano u petak treba i opravdati. Makar i uz malo brazilske magije. IDEMO, SRBIJA!

I dok gledam snimke iz Katara, razmišljam kakvi su Brazilci srećnici…i ja bih volela da se jednog novembra kupam na Kopakabani ili da bar jednom u životu odem u Rio de Žaneiro na najveći karneval na svetu. Verujem u izreku: “Pazi šta želiš, možda ti se i dogodi!”

p.s. Daj, Bože!

autor: Suzana Spasić Stamatelatos, foto: fb Brazil Football

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *