Dežurna čula

Dan bez smeha je izgubljen dan

Ko bi bolje od kralja komedije i prve prave zvezde nemog filma Čarlija Čaplina mogao da zna da je “Dan bez smeha izgubljen dan? Prepoznatljiv kao “Skitnica”, u prevelikim cipelama i zakrpama na odeću, sa cilindrom i štapom, jednu od najvećih životnih mudrosti sažeo je u nekoliko reči. I zaista, koliko god da je teško i kakve god brige nam opterete misli i pleća, čini mi se da smo uvek uspevali da sačuvamo malu dozu humora. I tako dan za danom.

Smejemo se da odagnamo strah, da oteramo brige, da vedrinom obojimo dan. Smejemo se na svoj i tuđ račun, sami kod kuće uz dobru komediju ili na poslu sa kolegama. Smehom nastojimo da prevaziđemo neprijatna osećanja i (ne)vreme u kojem živimo. Iako se mi na ovom nesigurnom balkanskom tlu stalno suočavamo sa teškim, naizgled nemogućim situacijama, duže od godine delimo brige i strahove sa ostatkom sveta. Mnogo toga smo uspeli da prebrodimo, od straha i neizvesnosti, preko izolacije i policijskog sata, do ograničenog kretanja i egzistencijalne zabrinutosti. Iako je u prvi mah izgledalo da ćemo svi potonuti u moru ličnih i kolektivnih briga, dohvatili smo se humora kao pojasa za spasavanje. Smeh nam i sada pomaže da oteramo brigu, da zauzdamo depresivne misli, da muku u kojoj nismo sami lakše podnesemo.

Smeh ima i terapeutsko dejstvo, povoljno deluje na mentalno i fizičko zdravlje, smanjuje bol, leči stres, povećava odbrambenu moć organizma a dok se smejemo naše telo luči hormone sreće. Što se češće i duže budemo smejali bićemo zadovoljniji, pa i zdraviji.

„Smej se kad god možeš. To je jeftin lek.“, napisao je Lord Byron. I kad nije bilo naučnih studija, ljudi su bili svesni da im smeh menja živote na bolje, da ih relaksira, opušta mišiće, stvara osećaj zadovoljstva i sreće. Iako ga svi imaju, samo ga retki često koriste. S godinama sve ređe. Mala deca nasmeju se i do 400 puta na dan, a odrasli tek 13 do 17 puta.
Gledajte na humor i smeh kao na investiciju u svoje zdravlje. Na taj način investiraćete i u svoje prijateljske i ljubavne veze, jer su duhoviti ljudi, vedrog duha sa zdravim smislom za humor, uvek omiljeni u društvu.

“Ako je neko umoran da ti da osmeh, daj ti njemu svoj”, kineska je poslovica. Sigurno ste primetili, ako se nekome osmehnete, uzvratiće vam. Ulepšaćete dan i sebi i drugima. Sa osmehom na licu izgledate lepši, pristupačniji, komunikativniji. Smejemo se sami kada uživamo u dobroj komediji, šaljivoj knjizi, uspomenama koje nam prijaju, ali se u smehu najbolje uživa u društvu. Na taj način gradimo međusobno poverenje i uzajamne veze. To bi možda i bio recept za bolji i srećniji život. Okružite se duhovitim i toplim ljudima koji vas opuštaju i na sve što vam se događa gledajte kroz pozitivnu prizmu.

Kako u ovim vremenima podstaći i sačuvati u sebi dovoljnu dozu humora da sa osmehom preguramo dan? Zabavljajte se kad god vam se ukaže prilika; uživajte u komedijama, smešnim klipovima, vicevima; otkrijte iznova Nušića i Steriju; budite sa ljudima koje volite, koristite sunčane prolećne dane da uživate u prirodi, u mirisu šume i cveća, u žuboru reke. I smejte se….

tekst pisan za BETTY magazin, foto: pinterest

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *