Dežurna čula

Bitka za male heroje

U svetu se svake godine prevremeno rodi skoro 15 miliona beba, a 17. novembar je datum kada se na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou skreće pažnja na probleme koje imaju ovi mališani i njihovi roditelji.

Normalna trudnoća traje 40 nedelja, a porođaj pre 37.nedelje smatra se prevremenim. U Srbiji pre vremena na svet dođe 4.000 beba, odnosno 11 svakog dana.

I moje starije dete rođeno je pre vremena, na pragu 36.nedelje. Zamalo i mlađe. Nije bilo toliko drastično kao kod beba rođenih u sedmom mesecu, na primer, ali noć straha, od pucanja vodenjaka do Aleksandrovog plača, provela sam u mukama. Ne u fizičkim koliko u strahovima da li će sa njim biti sve u redu, da li su mu plaća dovoljno razvijena, koliko će biti u inkubatoru, hoće li prevremeno rođenje ostaviti posledice, da li će sporije napredovati.

Taj petak, 28.februar, bio mi je poslednji dan na poslu pre otvaranja bolovanja. Bila sam na radijskom programu od 6 sati ujutru, menjala sam dvoje kolega, a onda od podneva radila svoju smenu. U međuvremenu sam skoknula do kuće da opeglam neke stvari, a popodne smo otišli u kupovinu. Preforsirala sam se i previše, ali kad imate 25 godina ništa vam nije teško i mislite da sve znate, umete i možete.

Kada sam uveče shvatila da mi je pukao vodenjak, a još nisam ušla u deveti mesec, htela sam da vrištim iz sve snage, proklinjala sam i posao, i kolege, i svoju neodgovornost…ma, čitav svet!

Otišli smo odmah u porodilište, ali su bolovi počeli tek pred zoru. Do tada sam već bila iscrpljena svojim najdubljim strahovima. Kad ste mladi i zdravi sve vam izgleda savršeno. Redovne mesečne kontrole pokazivale su da je sa mnom i bebom sve u redu, a onda se sve to u jednom trenu sruši. Ja, kojoj je ateizam utkan u gene, molila sam se samo da beba bude dobro.

Aleksandar, iako nije spojio osam meseci u mom stomaku, bio je napredna beba. Istina, sav mršav, koščat, žut, ali prelep, naš! Mada na rođenju sićušan, za nas je uvek bio Aleksandar Veliki.

Imali smo sreće, ali ne i mama, još mlađa od mene, sa kojom sam delila sobu, i čija je beba, rođena u sedmom mesecu, izgubila bitku.

Iako je broj porođaja u Srbiji sve manji, broj prevremeno rođene dece je u stalnom porastu, a samo u 2011. godini rođeno je 4.148 beba pre vremena. Prevremeno rođenje je drugi vodeći uzrok smrtnosti dece u svetu.

Mnogi mališani prežive, ali posledice ostaju čitavog života, najčešće sa disanjem, motorikom, vidom i sluhom.

Zdravstveni stručnjaci smatraju da bi ozbiljne kampanje preventive prevremenih porođaja moglo da preduprede čak 58.000 porođaja pre termina. Na taj način, bebe bi u sigurnom maminom stomaku ostale devet meseci.

Zbog toga je i odlučeno da novembar bude Mesec podizanja svesti o prevremeno rođenim bebama.

IZVOR FOTOGRAFIJE:  gyongyos.faceportal.hu

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *