Kružni tok

Davati samoga sebe je bolje nego samo davati

Zbog žena se ratovalo, tugovalo, gradilo, slavilo. Inspirisale su umetnike, graditelje, vojskovođe, careve. Koračale su kroz istoriju stvarajući bolji svet zajedno sa jačim polom, dajući nesebično sebe, svoje znanje, mudrost i veštinu. I koliko god bile nadarene i sposobne morale su u svetu muškaraca da se izbore za svoja prava, da budu podjednako uvažavane, poštovane, plaćene; da mogu da se obrazuju, napreduju, glasaju. Iako je u prethodnih sto godina više nego u svim vekovima do tada načinjen veliki korak napred, to je je proces koji i dalje traje i pomera granice. Simbol borbe ali i osvojenih prava i slobode jeste Dan žena.

Ženama nikada nije bilo lako. Nije ni sada, iako su ovladale svim sferama života u kojima su muškarci bili neprikosnoveni. One su i rudari, i avijatičari, predsednici vlada… A i dalje su najbrižnije ćerke, najnežnije mame, najbolje drugarice i supruge.

Potrošačko društvo u kojem živimo predstavlja nam praznik kao takmičenje u kupovini skupih, luksuznih poklona kojima treba zadiviti ženu i okolinu, svesno prenebagavajući suštinu 8. marta. Kruna cele jedne godine u kojoj su se poštovala ženska prava i želje, i u kojoj je bila voljena i uvažavana zbog onoga što jeste i što čini, može biti bilo kakav simboličan gest.

Sećate se osmomartovskih čestitki od kolaž papira i ogrlica od bojene testenine koje smo kao deca darivali majkama za 8. mart? Ili ramova za slike od lepka i griza koje su krasili portreti naših baka naslikani voštanim bojama u njihovu čast? Bili su to najdragoceniji i najiskreniji pokloni.

Ako sa savremenom ženom u čije je gene utkana viševekovna borba za izjednačavanje prava jačeg i nežnijeg pola, uz to profesionalno afirmisanom, emotivno ispunjenom, samosvesnom i samouverenom, započnete priču o osmomartovskom darivanju, razgovor će vrlo verovatno imati negativnu konotaciju o obesmišljavanju Dana žena i komercijalizaciji praznika. Međutim, koliko god da je ponosna na svoju karijeru i životne uspehe, sigurno neće odoleti pažnji i ljubavi. Poklanjati ne znači samo kupovati, jer u ozbiljnom odnosu darujemo svoje razumevanje, interesovanja, brižnost, humor, vreme i ljubav. Dajemo sebe. A to svaka žena želi, bez obzira na godine, poreklo, status.

“Davati samoga sebe je bolje nego samo davati.” – Majka Tereza

Ovu misao Majke Tereze trebalo bi da imamo na umu kad god želimo da onima koje volimo ulepšamo dan, bez obzira na datum u kalendaru. Zagrljaj, osmeh, nežna reč, pohvala, podrška, mali gestovi pažnje vredniji su od skupocenih poklona. Ako ipak želite da se bar simbolično 8. mart razlikuje od drugih dana u godini, nemojte upadati u klišee, već osmislite originalne, unikatne darove ili iznenađenja. Možda oni neće koštati ništa ili vrlo malo, ali će u emotivnom smislu biti neprocenjivi.

Mozaik vaše ljubavi

Sentimentalne po prirodi, žene uživaju u gledanju zajedničkih fotografija. Osim detalja vidljivih na slici, znaće i priče koje idu uz njih, kako su se osećale, koje ste reči razmenili, kakav je dan bio…Fragmente vaše ljubavi, ovekovečene na fotografijijama uklopite u veliki mozaik koji ćete uramiti i koji će krasiti zid radne ili spavaće sobe.

Unikatna šolja

Voleli biste da joj prve misli kad se probudi, uz osmeh na licu, budu upućene vama? Jednostavno. U specijalizovanoj radnji naručite šolju za kafu sa ličnom porukom, citatom, nadimkom ili zajedničkom fotografijom. S malo mašte, možete i sami od obične bele šolje, uz malo boje za keramiku, stikere, konfete i lak za nokte, napraviti personalizovani poklon. Kad jutro započne s osmehom i dan će biti dobar.

Pod zvezdanim nebom

Kakav je bio raspored zvezda u tenutku rađanja vaše ljubavi ili onog časa kada ste izgovorili sudbonosno DA? Ako ste dovoljno vični radu na računaru možete se i sami snaći na netu; ako ne, postoje specijalizovani sajtovi na kojima možete naručiti mapu nebeskog svoda na određenoj lokaciji u nekom trenutku. Poster u njenoj omiljenoj boji sa rasporedom planeta i natpisom “Pod ovim nebom rođena je naša ljubav” vredeće u njenim očima više nego ceo kosmos.

Praznik je, inače, prilika da ženama koje volimo, bilo da je to mama, učiteljica, koleginica, supruga, na poseban način iskažemo ljubav, poštovanje i zahvalnost za sve što rade i za sve što jesu u našem životu i ostalih dana u godini. Može i uz cvet.

“Žena stoji, kao kapija, na izlazu kao i na ulazu ovoga sveta.”Ivo Andrić

tekst pisan za martovski broj Magaziina BETTY

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *