Treperenje duše

Suze sad ništa ne vrede

“Vidi mama, varaju ih kao što si ti mene kad sam bila mala” – kaže moja odavno odrasla ćerka pre par dana dok sedimo u poslastičarnici. “Kupuju im – zimski sladoled”.

Zimski sladoled – jedna od onih tako slatkih iluzija detinjstva! Setila sam se ove „prevare“ koju valjda svi roditelji sa puno ljubavi pružaju deci. Od deteta u naručju do onih od pet šest godina svi su prstom upirali u ovu našu omiljenu poslasticu. Pa zamislite koja je divota jesti sladoled u sred zime, još nema opomena „jedi polako, pazi da ti ne curi“.

dete-sladoled

Izvor fotografije : salesblend.com

A onda su prišle dve nešto starije devojčice sa sestricom ili drugaricom od tri četiri godine. I zamolile su tetu da im da dve čaše vode. Stajale su pred kolačima, praveći se da ih ne vide i da ih baš ne privlače. U jednom trenutku najmlađa je prošaputala da hoće zimski sladoled. Jedna od starijih grubo je odgovorila „to nije sladoled, to je običan šlag“, uhvatila je za ruku i bukvalno su istrčale iz poslastičarnice. A najmlađa je napravila lice uvređene, povređene i izneverene devojčice.

pokloni

 Izvor fotografije : niftyentertainment.com.au

Došlo mi je da skočim za njima, da ih vratim i počastim čime god hoće. Ali nisam. Sedela sam kao skamenjena. Tužna i nemoćna. Malo je reći koliko sam se bedno i jadno osećala što nisam reagovala i priredila devojčicama radost. A onda, valjda utehe radi, pomislim možda bi odbile, možda su previše ponosne ili zaplašene. Kakva uteha!

Koliko je dece koja ovih dana darivanja neće dobiti ni zimski sladoled, a kamoli željenu igračku. Kojima detinjstvo nije obojeno čarolijom Deda Mraza, Božić Bate, Detincima, Matericama i Patericama. Dece bez čarolija detinjstva, bez poljupca, zagrljala, ljubavi.

poklon-za-mamu

Izvor fotografije : godagimene.lv

Svima njima mi odrasli dugujemo da bar u vreme novogodišnjih praznika budu samo to što jesu – nevina, čista, bezbrižna deca. Da im priredimo sitnu radost. Ima ih svuda oko nas, osvrnite se i već danas učinite nešto nežno i bajkovito. Biće i vama bolje!

IZVOR NASLOVNE FOTOGRAFIJE : netq6.eu

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *