Nešto sasvim lično

Domaći rezanci moje mame

Prva asocijacija na nedeljni ručak za mene su domaći rezanci moje mame. Ručak bez supe, a još da nije sa rezancima žutim od domaćih jaja, nije bio porodični ručak. Nismo imali mašinicu za rezance već ih je mama, nakon sušenja, sitno seckala velikim kuhinjskim nožem. Zato nisu bili iste debljine ni veličine. Ali, nije ni važno, ukus im je bio fantastičan, ukus koji me i sada, 30 godina kasnije, vraća u detinjstvo.

Volela sam da gledam dok u maloj činiji mesi brašno s jajima, a potom oklagijom razvlači obglu. Kada se obgla malo prosuši, savijala je i sitno seckala rezance, a potom ih stavljala na čist stolnjak da se osuše.

Volela sam da ih uzimamam kradom, kad ona kao ne vidi.

Supa iz kesice, a tada nije ni bio neki veliki izbor, u našoj kući bila je jeres. Ručak se nije mogao zamisliti bez supe, a ona nikada nije bila samo pileća, već u kombinacijom sa junetinom, ili juneća.

Propustiti ili zakasniti na porodični ručak za moje roditelje bilo je nedopustivo. Šta god radila, gde god bila, podrazumevalo se  da radnim danima u 3, a vikendom sat ranije, sedim na svom mestu za okruglim trpezarijskim stolom.

Retko kada su mi dopuštali da bilo šta radim, osim da postavim sto. Možda sam zato tek kasnije, mnogo nakon mojih drugarica, naučila da kuvam.

Dobre navike koje sam stekla u detinjstvu, nastojala sam da očuvam i kada sam već zasnovala svoju porodicu. Porodični ručak je jedna od njih. I najviše volim kada svo četvoro sedimo zajedno za stolom, prepričavamo šta nam se dogodilo, dogovaramo šta ćemo raditi. Živi se mnogo bržim tempom nego u vreme mog odrastanja, svi smo rastrzani obavezama, tako da radnim danima poneko i iskoči iz rasporeda, ali smo vikendom obično svi kod kuće.

I sada se, kao i u mom roditeljskom domu, podrazumeva porodični ručak i nezaobilazna domaća supa. Ponekad i uspem da ih zavaram knedlama, ali uglavnom spremam rezance. Na isti način na koji ih moja mama sprema decenijama.

Priznajem, nisu tako dobri kao njeni, ali trudim se. Možda danas prevaziđem samu sebe.

IZVOR FOTOGRAFIJE:  www.lisa.rs

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail