I to je Srbija

Ekskurzijom po kućnom budžetu

Ekskurzije nisu obavezne, ali kako dete da ne ode da nešto vidi, nauči, provede se? Mnogi roditelji pozajmljuju novac i broje poslednju crkavicu kako njihovo čedo ne bi bilo „crna ovca“. I sve dok većina neguje ovaj stav, i drži i sebe i druge u iluzijama da je sve u redu, nas će i dalje šišati kao ovce, svejedno koje boje. Hoće li neko već jednom reći „E, dosta je bilo! Sad ste preterali!“

Trudim se da ne komentarišem štrajk prosvetnih radnika, koji je, ako smete to da priznate, odavno izgubio svaki smisao i neću ni sada da govorim o tome. Ali o ekskurzijama, vala, hoću.Ili će,možda, zbog delimične ili potpune obustave nastave, nastavnici odbiti da povedu decu u Grčku,Italiju, Češke, ili gde god već, po ceni aranžmana većoj čak i od njihove neumanjene plate, za koju se bore mesecima? Ej, ljudi, ko je ovde lud, a ko zbunjen?

Pre nekoliko godina velika se frka digla u javnosti o đačkim ekskurzijama po belom svetu, pa je odlučeno da u inostranstvo mogu ići samo maturanti. Da li se nešto u međuvremenu promenilo, a ja to propustila, ne znam, ali znam da sam bila uverena da je šestodnevno švrćkanje po Grčkoj u septembu mom sinu, đaku trećeg razreda Gimnazije, u stvari maturantska ekskurzija, jer će se završne godine spremati za upis na fakultet.

Prevarila sam se, ili su me prevarili, tako da smo nedavno dobili anketni listić da se opredelimo da li bi na početku četvrtog razreda dete radije išlo u Italiju ili Češku, uz napomenu da će cena biti oko 320 evra. Već je počela da mi se diže kosa na glavi, ali sam prećutala. Prava maturanstska ekskurzija ili druga po redu?

Da bezobrazluku nema kraja uverila sam se kad je trebalo da potpišemo saglasnost za sedmodnevni aranžman u Italiji, na bazi polupansiona, po ceni od 45.240,00 dinara! Ehej, pa to je prosečna plata u Srbiji! Pod uslovom da uopšte radite, da su vam primanja redovna i prosečna. Treba li da kažem da u cenu nisu uračunate dnevnice za profesore, koji će naravno ići gratis?

Italija

Na tu sumu dodajte i džeparac, pa eto rebusa kako preživeti sve blagodeti besplatnog školovanja.

Lido de Jesolo-Montekatini-Rim-Firenca-Venecija! Pa, jel to na kraju sveta? Za te pare svo četvoro možemo na letovanje! Uzgred, nismo nigde ni išli protekle tri godine…

Na netu je sve lako naći, pa i to da ovaj aranžman preko bilo koje agencije košta oko 250 evra. Za veće grupe cena je sigurno i manja.

Ko roditeljima podmeće? Kome je i zbog čega namenjeno tih 150 evra preko cene aranžmana? Isplativije je da dodamo 100 evra, pa da dete sama odvedem u Rim, Firencu, Veneciju…

I da se ne lažemo, ekskurzije odavno nemaju edukativni karakter. I to što deca vide, a za mnoga znamenita mesta predviđen je samo panoramski obilazak, malo je u poređenju sa šopingom ili provodom.

Sumnjam da će ekskurzije uopšte biti jer nemaju svi roditelji privilegiju da rade u javnom sektoru, ili da uopšte negde rade i zarađuju. Možda bi, kad su već mesecima časovi skraćeni, mogla i maturantska putovanja(pa, makar bila organizovana i drugu godinu za redom) biti redukovana, pa tako da umesto da odu sedam dana u Italiju, zaječarski gimnazijalci provedu dan-dva u obližnjoj Sokobanji ili na Borskom jezeru, što da ne.

IZVOR FOTOGRAFIJE: www.urwisy.co

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

11 Comments

 • Skitarnik

  Apsolutno se slažem sa tobom. Elem, cena ekskurzije je uvećana za profesorske dnevnice. Ja recimo za ekskurziju unutar Srbije ove godine dajem 2000 dinara, bez hrane naravno. Od toga je preko 600 dinara samo dnevnica nastavnika. Sama sam glasala za to u savetu roditelja. Nisam razmišljala. Od toga je 450 sama dnevnica, ostalo porezi, doprinosi i štatijaznam dodaci. Ti sad pomnožiš 450 sa 10 učenika, a mora da ih ide i više to je ohoho dnevnica! I oduzmeš se!

 • Negoslava

  Znate i sami- tih 150 je namenjeno dnevnicima i skupim poklonima za profesore, kao i za organizovanje posebne ekskurzije koje za njih organizuju te iste agencije kada se ova “službena” završi. Jedno vreme sam u novinskoj kući u kojoj sam radila vodila agenciju koja se između ostalog bavila i turizmom i, mada smo imali izuzetno povoljne aranžmane zahvaljujući kućama sa kojima smo sarađivali, nismo mogli ni d aprivirimo tamo gde su se davno neki “skuplji i darežljiviji” ulogorili.

 • Suzana Stamenković

  Dobro si prošla sa 2.000 dinara jer je za moje mlađe dete u četvrtom razredu jednodnevna ekskurzija do Topole i Oplenca 3.000 dinara!Cene su stravične, ali smo krivi mi roditelji što ćutimo.

 • Petar

  Toliko skupe ekskurzije roditelji uopste ne treba da placaju i treba da se organizuju i kazu lepo skolama da jednostavno to ne ide. Ionako te ekskurzije ne sluze da ucenici obidju znamenitosti u inostranstvu, nego da se ubiju od alkohola, a da roditelji ne mogu nista da vide. Da bi to postigli, mogu komotno da odu u neki deo Srbije daleko od mesta gde se skoluju i problem resen, a i plati se manje.

  Dakle, roditelji treba da kazu da su ekskurzije preskupe i kraj. Besmisleno je da se uzajmljuju i placaju ekskurziju onoliko kolika im je mesecna plata. Znam da mnogi to nece uciniti zbog sramote. Ne zele da im se dete izdvaja i da ih ogovaraju.

 • Suzana Stamenković

  Sigurno je tako, ko zna šta se sve dobija gratis, osim putovanja u inostranstvo. Prosto je neverovatno da se organizacija đačkih ekskurzija godinama poverava istim agencijama. Mislim da je nama u unutrašnjosti mnogo teže nego u većim gradovima, jer je manja mogućnost izbora.

 • Marina Majska

  Šta da vam kažem na sve ovo? Do sada ni na jednu ekskurziju nisam otišla, to je bio moj uslov kad sam postajala starešina – da ne želim i ne mogu da preuzmem odgovornost za tuđe dete. Ne bih da opravdavam svoje kolege – dnevnice su izdvojene iz ekskurzije, tako da su transparentne – znam da moje kolege nose zalihe lekova, hrane na put, s druge strane, ne znam kolika je dnevnica za putovanje (na kom brinete samo o sebi)…
  Opet, iz ličnih razloga je idem ni na jednu od tih putovanja za profesore – ali znam da se ona kod nas još i dotiraju novcem iz sindikata i da su prvenstveno (kod nas u školi) namenjena nenastavnom osoblju koje ima još mizerniju platu od profesora. Neke od tih žena tada imaju jedinstvenu priliku da na nekih 10 sati zamisle kako izgleda putovanje, druženje sa ljudima, mimo štednje i prevrtanja dinara…

  Tužno je samo što se prosveta u svakom segmentu poput ribica u akvarijumu vidi – jer svako je po džepu dirnut kad su deca u pitanju – a tužno je što je i za većinu profesora (kako to tužno zvuči) odlazak na ekskurziju jedini način da i oni vide ono o čemu deci treba da predaju. Usput, i prosvetni radnici imaju decu i oni sve to plaćaju…

 • Marina Majska

  Usput, svaka dnevnica se odobrava na Savetu roditelja. Tražite da to bude transparetno i procenite koliko vredi nastavnikova dnevnica (ne koliko vam uzima agencija, hotel, prevoznik…) Danas školom upravljaju roditelji, lokalna zajednica, Parlament, Školski odbor… Verujte mi, govorim iz iskustva… I draga Su 🙂 nadam se da se ne ljutiš zbog mojih komentara… ja niti vodim niti išta uzima, slažem se da je skupo, ali opet, javnost samo u rad nastavnika ima apsolutni uvid i samo to sve nas zajedno boli – jer su u pitanju deca i opet dzep običnih ljudi…

 • Suzana Stamenković

  Drago mi je što možemo da razmenimo mišljenja, mada znam da niko od nas neće odustati od svog. Rekla sam da neću da komentarišem štrajk prosvetara jer je među mojim prijateljima i rođacima mnogo prosvetnih radnika. I nije da ih ne razumem, ali je meni žao i mojih roditelja penzionera, i mog muža zaposlenog u kulturi i mnogih drugih kojima su mesečne crkavice smanjene. Da ne spominjem decu koja ispaštaju ni kriva, ni dužna. Nisam ja protiv ekskurzija, taman posla, ali me niko ne može ubediti da je 45 hiljada dinara sasvim pristojna cena. Ne, nije. To je više od prosečne plate u Srbiji. O Zaječaru da i ne govorim.
  Znam i da nije lako voditi pun autobus dečurlije na putovanje, ja se lično nikada toga ne bih prihvatila. Ne znam kolike su dnevnice, spomenula sam ih uzgred.
  Draga moja Majska, naravno da se ne ljutim, poštujem tvoj stav. Pozdravljam te puno!

 • Marina Majska

  Znam. I slažem se sa tobom – recimo nas dvoje smo letos 7 dana putovali po Srbiji, spavali, jeli tri obroka dnevno, platili gorivo, obilazili znamenitosti, jeli sladoled, pili kafu i još koješta i to za 35000 za oboje… Razumem o čemu pričaš. I ne znam kako se pravi ta ponuda za ekskurziju – s jedne strane naši turizmolozi kukaju kako bi im bez dece zamro turizam u Srbiji, a onda nabiju cene. Da su dnevnice jedini problem bila bi to pesma…

 • Skitarnik

  Ja da se nadovežem na dnevnice. Sama cena ekskurzije je možda ista kao i da nije vezana za školu. Dnevnice u slučaju ekskurzije na koji ide moje dete čine trećinu cene. Nije to smak sveta kada je jedan dan u pitanju. Ali kad pomnožiš dnevnice sa 5 ili 7 dana (vidi se da sam trebala da budem neki matematičar!) , koliko traju te ekskurzije, to te onda opali po džepu toliko. Naravno, treba imati u vidu i da bez 200e u džepu ne možeš da pređeš granicu. Svakako bi trebalo imati u vidu domaće destinacije za ekskurzije. Na kraju krajeva, neka nauče što više o svojoj zemlji!
  Ja sam ove godine u savetu roditelja. Ista agencija je preporučena kao i unazad deset godina. Imala je neku srednju cenu. Nisam htela da pravim pitanje oko menjanja iste, jer smo do sada imali korektan odnos, a i ostali su se slagali sa tim. Ne eksperimentiše mi se sa decom. Iz istog razloga sam glasala i za najveću dnevnicu. Ne bih se ni ja mučila sa decom za siću. Al sve to čini konačnu cenu.
  Mene mnogo više nerviraju destinacije. Ponekad se pitam da li Srbiju čine samo manastiri. I zaista, mora li se srednjoškolska ekskurzija odvijati u inostranstvu i da li uopšte nude alternativu u zemlji.

 • Suzana Stamenković

  Ne bih se nikada usudila da negde povedem ni troje tuđe dece, a kamoli ceo razred, shvatam da je to prevelika odgovornost. Znala sam da će se prosvetari naljutiti, ali svako ima pravo na svoj stav, ja sam govorila iz ugla roditelja. Najviše me je iziritiralo to što su nam prošle godine da će maturantska eksurzija biti u trećoj godini, a čim su se deca vratila iz Grčke, već smo dobili ponudi za PRAVU maturantsku ekskurziju. Pa nam je rečeno da će cena biti 320 evra, a ispade da je 100 evra više…Možda je u većim gradovima drugačije, veći je broj agencija, a kod nas se uvek javljaju tri iste, ovdašnje.
  I u pravu si, deca bi mogla mnogo toga da vide i da nauče i u Srbiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *