Toplo letnje veče, kad iz usijanog betona isijava sva vrelina prikupljena prethodnih dana, provešćemo u Biljinoj bašti nadomak park šume, dogovoreno je jutros.

Od ulazne kapije prvo sam primetila Dacinu frizuru. Umesto neobičnog konjskog repa ili nehajno puštene kose, na lice joj je padalo tek nekoliko čuperaka. Pomislila sam u prvi mah da je kosu drugačije vezala. A onda sam zanemela. Umesto duge, raskošne crne kose sada joj je lice krasila šarmantna kratka frizura.

Donirala sam kosu, objasnila je nehajno, kao da je reč o nečemu običnom, svakidašnjem. Takva je Daca. Skromna i tiha i kad uradi veliko delo. Kosu je donirala u kampanji „Kilometar kose“, kako bi deci i mladima obolelima od karcinoma bile urađene kvalitetne perike. Za ovakav čin potrebno je mnogo više od velikog srca, razumevanja i hrabrosti, a Daca sve to ima. Mnogi se lepe, negovane kose ne bi odrekli zbog sujete i samoljublja, pa čak i da ih zamole. Patnje bolesnih, a posebno nepoznatih osoba, retko kada pogađaju zdrave.

Daca me je zadivila milion puta za ovih 15 godina koliko se družimo. Nekada su to sitnice zbog kojih ne gubim veru u ljude, a ponekad i velike žrtve koje bi retko ko učinio za svoje prijatelje. Kada sam po isteku porodiljskog bolovanja morala da se vratim na posao, a Filipa nije imao ko da čuva do septembra i polaska u jaslice, Daca je uzela godišnji odmor kako bi brinula o njemu. Pre nekoliko godina kada su svi mediji brujali o slučaju jedne Beograđanke koja je od poslodavca zatražila da umesto svoje prijateljice, samohrane majke sa detetom, ona dobije otkaz, Daca mi je, potpuno spontano i iskreno, rekla da bi i ona to uvek učinila za mene. I znam da bi.

Sigurno ima još divnih, nesebičnih ljudi koji žive u našem okruženju, ali se o njihovim delima ne zna, oni se ne pojavljuju na naslovnicama novina i u televizijskim emisijama. Možda nisu spasili svet, ni pronašli nešto epohalno, ali sumornu svakodnevicu boje optimizmom. I zato za mene jesu heroji. Baš kao i moja Daca.

IZVOR FOTOGRAFIJE: www.theloop.ca

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Last modified: 30. јула 2015.

Author

Comments

Avatar

Na žalost, retki su. Sve ih je manje, zato ih treba čuvati.

Avatar

Sjajno! Imam jednu ideju – pokreni za, recimo, 7 dana izazov – heroji – svakodnevice – neka to bude novi izazov! 🙂

Suzana Stamenković
Author
Suzana Stamenković 

Treba pričati o njima i isticati ih kao primer. Neki ljudi, koliko god to čudno zvučalo u ovom vremenu, zaista svakog dana čine nešto nesebično, vredno pažnje.

Suzana Stamenković
Author
Suzana Stamenković 

Divna ideja, Majska!Toliko je pozitivne energije i optimizma u tebi, tako da si za mene i ti heroj svakodnevice :*

Avatar

Prihvatiću s radošću ovaj tvoj komentar. Hvala ti! Lepo je biti heroj! 🙂

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.