Kružni tok

Da mu tražiš bubreg i bubreg bi ti dao

Ovo je priča o zbivanjima “iza kulisa” u jednoj zaječarskoj osnovnoj školi. I nikako nije izuzetak, toga ima širom Srbije. Čuh je onomad, u jednom opuštenom društvu, uz kaficu i razgovor šta ima novo u gradu. Kasnije sam saznala nove detalje.

Lajtmotiv predstave je izbor direktora. U glavnim ulogama gospodin direktor lično i gospođa učiteljica, samozvana zamenica prvog čoveka koja jedina ima ormarić u njegovom kabinetu.

Odmah da se razumemo: njena podrška i obožavanje nisu na emotivnoj ili sličnoj osnovi. Ma ne. U pitanju je ogoljeni interes ali o tome ćemo drugom prilikom.

Elem, došlo je vreme za reizbor direktora. Po prvi put za 13 godina pojavio se protivkandidat. Iz iste škole, profesor. Drznuo se da izađe na crtu, prijavio se na konkurs.

Cirkus počinje kada se ispostavi da je, na Nastavničkom veću, protivkandidat dobio neočekivano veliki broj glasova i opasno se približio direktoru. ( 34 : 27).

Ali, prava drama sledi na sednici Školskog odbora koji daje konačnu reč. Predsedavajući  saopšava samo koliko je direktor dobio glasova na Nastavničkom veću a na jedvite jade, posle insistiranja članova Školskog odbora,  pominje i brojku za protivkandidata. Biografije njihove ne daje, jer pobogu pa svi znaju direktora.

Da li je ovakav, krajnje jednostran i neprofesionalni pristup zaslužan ne znamo, tek protivkandidat na Školskom odboru dobija 4 a direktor samo 3 glasa! Ali, da bi neko pobedio, mora da dobije 5 glasova. I, konkurs je poništen.

Šta se dalje dešava?  Ispostavilo se da su za protivkandidata glasali neki članovi Školskog odbora iz redova roditelja i Gradske uprave. Već sledeći potez samozvane zamenice je da pozove majku učenika, članicu Školskog odbora, na razgovor. Poziva je kao majku deteta koje ide u njihovu školu. Ova dolazi u kabinet direktora, misleći da je dete nešto “skrivilo”. Kad, ne lezi vraže, nije to, nego malo da porazgovaraju o izboru direktora. Majka ogorčeno i ljutito napušta sastanak i ostavlja” zamenicu” i direktora zabrinute. Zastrašivanje nije uspelo.

No, ni tu nije kraj. Težište se pomera, predstava dobija nove dimenzije. Kako saznajemo, po školi kruže priče da sad direktor i “zamenica” lobiraju da se menjaju članovi Školskog odbora iz Gradske uprave, jer su dva od tri člana nevernici i glasali su za protivkandidata. To se dešava ovih dana, ishod ne znamo.

Znamo da je direktor postao “mek ko pamuk”.

Da mu tražiš bubreg i njega bi ti dao, podsmehuju se zaposleni. A inače ga znaju kao potpuno nezainteresovanog za školu. Kažu da je samo prve dve godine mandata nešto radio a od tada se baškari u fotelji. Nije da ne radi. Voli da dizajnira, tako je osmislio i nadaleko čuvene “Đurine orliće”. Šta će čovek, svako ima svoj hobi, a najlepše je kad se na poslu igraš.

Protivkandidat ne odustaje. Budno motri i prati svaki potez, da ne kažemo muvanje. Nije nam on ispričao ovu priču, ako vas to zanima. Ima još mnogo onih koji bi direktoru da vide leđa. Kažu da je zaslužio, posle 13 godina upropašćavanja škole koja je nekada nosila epitet najbolje u Zaječaru.

IZVOR FOTOGRAFIJE : zanimljivosti.hr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *