I to je Srbija

Dok Kori broji, oni ćute i “šumišu”

S obzirom na to da je Srbija zemlja u kojoj se poštuje zakon, postoji i jedan koji kaže koliko, na primer opštinska ili gradska uprava treba da imaju zaposlenih, spram broja stanovnika. Računica čista i laka. Ispostavlja se, međutim, da odgovorna ministarka, Kori Udovički, nije sklona matematici, već dugotrajnim analizama i sintezama.

udovicki

Izvor fotografije : in4s.net

Poslednjih meseci, a ovih dana učestalo, ona kao vrhovni poglavar državne uprave  i lokalne samouprave, barata cifrom od najviše 27 hiljada prekobrojnih u javnom sektoru. I moli se Bogu da će prirodni odliv (penzije ili smrt) znatno ublažiti udar na stvarni višak. Ne sme ni da pomisli kako je dovoljno da primeni zakon i, taman posla, zaviri u opštinske sistematizacije radnih mesta i konkretne biografije ljudi koji ih zauzimaju.

Ima tu svega i svačega, potpuno izmišljenih i nepotrebnih poslova a na njima nestručnih radnika. Da ne govorimo o savetnicima i pomoćnicima funkcionera. To je tek posebna fela eksperata izašlih iz kojekakvih budžaka, najčešće dojučerašnjih bliskih saveznika bivše vlasti.

javni-sektor

Izvor fotografije : www.radioapatin.com

Zašto Udovički to ne sme? Zato što će se ispostaviti da je to, barabar, stranački kadar aktuelnih lokalnih garnitura i poneki relikt prošlosti. Plus kojekakve rodbinsko-prijateljske-švalerske i druge interesne veze, oličene u maminim i tatinim sinovima, sponzorušama i političkim profiterima. Kuda će sa njima? Da ih otpusti ne sme jer su oni i njihova porodica glasačka mašinerija. To što su pusti trošak i “bure bez dna” nigde ne piše, što svojim neznanjem i neradom vređaju dostojanstvo bedno plaćenih činovnika koji pošteno i zanalački odrade šihtu, Udovički ne zanima. Bolje rečeno, ne meša se u svoj posao.

Ozbiljni ekonomski analitičari tvrde da u javnom sektoru (to su i javna preduzeća, ustanove, agencije i slično) ima najmanje 100. 000 zalutalih odnosno nekvalifikovanih i nepotrebnih radnika. Pomnožite to sa bar četiri i eto kritične mase koja će se osvetiti već na sledećim izborima. Nijedna vlast sebi to ne sme da dozvoli, osim u preizbornoj kampanji u kojoj se svi zariču da “više neće biti partijskog zapošljavanja”.

Zato se višak zaposlenih u javnom sektoru ne sekira. Znaju kako su došli i dokle će trajati. Nijedna Kori Udovički neće im doći glave. Samo ako budu poslušni, a to im je jedna od glavnih odlika. Što narod kaže, ćute i “šumišu”.

IZVOR FOTOGRAFIJE : foto.mahmure.com 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *