Kružni tok

Trouglasti kružni tok

Kada bi, kojim slučajem, potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, danas  helikopterom sletela u Zaječar, bila bi to poseta ponosa.

Morala bi samoj sebi da prizna “simpatičnu” prevaru njenog domaćina i vlastodršca ovog grada, predsednika Skupštine, Saše Mirkovića, koji ju je, 6. septembra, pozvao da otvori kružni tok u centru grada. Ispostavlja se da je gospođa Mihajlović, koja je tog dana postala i počasni građanin grada na Timoku, “otvorila” trouglasti kružni tok. Jedinstven u Srbiji, Evropi a usudila bih se reći i u svetu.

Jedinstven ne samo po tome što se kruži iz tri ulice a četvrta ( Ulica Nikole Pašića) je zatvorena i ko zna koliko će još biti, nego i što je niklo arhitektonsko saobraćajno čudo: širina kružnog toka dovoljna je za po jedan putnički automobil. Kamioni, autobusi i uopšte gabaritnija vozila, ćao. Nećete više kružiti centrom grada!

Sad, nije da je to loše. Ja bih zabranila svima da paradiraju sa 20 kilometara na sat, jer kružni tok se i gradi da bi se kružilo okolnim ulicama. Ko kaže drugačije, totalni je laik. Ovih dana čujem od tih laičkih dušebrižnika da će trougao morati da se ruši jer nije po standardima!

Kružni tok je inače samo deo velelepnog trga i bisciklističke staze u Ulici Nikole Pašića i njena tek I faza – izjavio je Mirković 1. septembra.

kruzni-tok-zavrsnica        kruzni-tok-zelenilo

 U II fazi, za koju na zvaničnoj tabli piše da će biti završena do kraja novembra, isti arhitektonski poduhvat predviđen je do naselja Dva brata gde nas očekuje valjda petougao, što će u zbiru dati dva normalna kružna toka.

“Izvođači radova prate dinamiku fantastično”, bio je oduševljen predsednik zaječarskog parlamenta, Saša Mirković,  20. avgusta.

Njegovo oduševljenje, hajde da verujemo, dele i Zaječarci, koji izvođače od 7. septembra ne videše. Ode Mihajlovićeva, pokupiše se i oni. Ostavili su nezavršenih tridesetak metara, kažu, dok im se ne plati.

Koliko, to ne znamo. Ne piše na zvaničnoj tabli, a moralo bi, posebno što je investitor Grad Zaječar.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *