Dežurna čula

„Dete je dete, da ga volite i razumete“

„Dete je dete , da ga volite i razumete.“

Pesmu „Dete“, iz koje su ovi stihovi, napisao je pre mnogo godina dečji pesnik Ljubivoje Ršumović, uz čiju su poeziju odrastale generacije mališana, među kojima i moja.

Univerzalni recept za odgajanje dece ne postoji, ali bi se sva mudrost svela na ljubav, pažnju i razumevanje.

 

ljubivoje-rsumovic-wannabe.magazin

                  Izvor fotografije: wannabe.magazin

Danas, kada se u čitavom svetu obeležava Međunarodni dan deteta, mediji nas bombarduju stravičnim podacima o broju mališana na rubu egzistencije, o nejakim stvorenjima žrtvama izopačenih nasilnika, o onima koji odrastaju bez elementarnih uslova za život i koja nikada neće steći ni osnovno obrazovanje.

Među korisnicima socijalne pomoći u Srbiji ima oko 60.000 dece, dvostruko više ih živi u krajnjoj bedi. Oko 6.500 najmlađih odrasta bez roditelja, u ustanovama socijalne zaštite ili u hraniteljskim porodicama.

Ne prođe dan a da se ne obelodani novi slučaj fizičkog, mentalnog ili seksualnog zlostavljanja dece, a još su sveža sećanja na Tijanu Jurić I Ivanu Podraščić, devojčice brutalno ubijene ove godine.

U javnosti se već danima vodi polemika o prednacrtu Građanskog zakonika, kojim će roditeljima biti zabranjeno da fizički kažnjavaju decu, dok u specijalizovanim magazinima razni samozvani eksperti savetuju ambiciozne mame i tate kako da im čedo odrasta u lepo, pametno, svestrano, obrazovano, a pre svega, obavezama, sekcijama i treninzima preopterećeno dete.

Spominje li neko vreme koje u zajedničkim aktivnostima provode roditelji sa decom, svakodnevne razgovore o malim i velikim stvarima, maženje, reči ljubavi?

Najveće bogatstvo koje nosim kroz život, uz moju decu,porodicu i dobro zdravlje, jeste srećno i bezbrižno detinjstvo. I sada, kada uveliko sitnim petu deceniju, znam da u svakom trenutku mogu da računam na podršku, razumevanje, ljubav i pomoć svojih roditelja.

I nas dvoje nastojimo da svojoj deci u nasleđe ostavimo isti imetak, beskrajnu ljubav i bezrezervnu podršku. I kada ne možemo da im priuštimo sve ono što bismo hteli ili kada, uprkos njihovim željama, ostanemo dosledni pravilima koje smo uspostavili, to ne znači da ih manje volimo. Naprotiv, i oni to znaju.

Započela sam priču Ršumovim stihovima, a završiću je Radovićevom mudrošću

“Volite svoju decu i kada su kriva, jer će ih život kažnjavati i kad nisu.”

dusko-radovic

  Izvor fotografije : wannabemagazine.com

 

IZVOR NASLOVNE FOTOGRAFIJE: bodenmais.de

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *