Šta Vas interesuje?
„Ko promaši ljubav, promašio je život“
12. новембра 2014.
70125 pregleda

„Ko promaši ljubav, promašio je život“

Citat ne razumeš dok ga ne doživiš, jedna je od novijih mudrosti korisnika društvenih mreža. A neke od najlepših citata, u kojima se svako od nas može pronaći, napisao je Meša Selimović.

Podsetićemo vas samo na neke od njih:

“Tajna se duže pamti nego jasna istina.” (Tvrđava)

“Najveća mudrost u životu je da čovjek pronađe pravu ludost.” (Tvrđava)

“Ni haljinu ne valja krpiti, a kamoli ljubav.” (Tvrđava)

“Nije čovek ono što misli, već ono što čini.” (Derviš I smrt)

“Krijemo ljubav, tako je i ugušimo.”(Derviš I smrt)

“Ništa ne treba čekati, svemu treba ići u susret.” (Derviš i smrt)

selimovic-knjiga

 Izvor fotografije: zoricazoricblog.files.wordpress.com

Meša se među zvezde vinuo pre više od tri decenije, ali je besmrtnost stekao delima koja se ubrajaju u najveće bisere evropske književnosti.

Najpoznatiji Mešini romani, iz kojih su preuzeti ovi citati,  “Derviš i smrt” i “Tvrđava” obavezno su školsko štivo, ali je u mladim godinama teško dokučiti njihovu dubinu, istinu, mudrost, lepotu. Tek kada se u zrelijim godinama pročitaju ponovo postaju lične riznice saveta i olakšanja za sve ljudske muke i nedaće.

Kad je 1966.godine objavio knjigu “Derviš  smrt” imao je šezdeset godina… U poslednjoj deceniji života dočekao je svojih pet minuta, dodirnuo svoje delo rukama, video svoju slavu i uživao u njoj.

Sam Selimović je napisao kako je “Tvrđava”, njegovo drugo najpoznatije delo,napisano 1970.godine, pandan “Dervišu i smrti”. U prvoj knjizi smrt je besmisao kao i život, dok druga smisao nudi u ljubavi.

Roman “Derviš i smrt” ekranizovan je kao TV serija 1972.godine, a glavnu ulogu igrao je čuveni srpski glumac, Zaječarac,  Zoran Radmilović.

Film je snimljen dve godine nakon serije, sa Vojom Mirićem u glavnoj muškoj roli i plejadom najpoznatijih jugoslovenskih glumaca.


“Derviš” i “Tvrđava” zajedno omogućili su “Sjećanja”, najličniju knjigu ovog velikog jugoslovenskog pisca.

Meša Selimović dobitnik je brojnih književnih nagrada, a bio je počasni doktor Sarajevskog univerziteta, redovni član ANUBiH i SANU.

Preminuo je u Beogradu 11. jula 1982. godine, a do poslednjeg trena o njemu je brigu vodila najveća ljubav njegovog života, druga supruga Darka. Zahvaljujući njoj, tvrdio je, spoznao je i ljubav i život, otud i misao: “Ko promaši ljubav, promašio je život.”

mesa-darka-selimovic

Meša i Darka Selimović / Izvor fotografije: slobodnaevropa.org

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Vaš najbolji prijatelj je:

Vidi rezultate ankete

Loading ... Loading ...