Treperenje duše

“Nema većeg čuda od dvoje koji se vole”

“Dakle, drage moje devojčice, nije uopšte važno imate li 14, 17, 20 ili 56 godina! Susretao sam ja i devojčice od 72, i odmah se nekako videlo da su još klinke….Jer, drage moje naglo ostarele devojčice, niste vi krive što se život našalio s vama, pa vas jednog jutra probudio kao i obično u pola šest, kad ono — osam banki. Opa! A vi se još pitate da li je 1900.”

Ima li devojčice u bivšoj Jugoslaviji, bez obzira na godište, koja sebe nije pronašla u predivnoj knjizi Mome Kapora, njegovom prvencu “Beleške jedne Ane”?

Voleo je Kapor ljubav, svet oko sebe, lepe žene, boemski život, a  umetnički nadaren lako je svoje emocije i zapažanja prenosio i na slikarsko platno i na papir.

momo slika

Izvor fotorafije :  wannabemagazine.com

Bio je veliki romantik koji je perom, četkicom i neponovljivim šarmom ispisivao najznačnije stranice boemske i kulturne hronike Beograda. Ostalo je zabeleženo da “od kelnera do generala, od taksista do naučnika, od domaćica do balerina, od đaka do profesora svi čitaju Momu Kapora”.

Smatrao je da su kajmak i inat jedini srpski brend, a da je zadatak pisaca da sačuvaju lepotu. Junaci njegovih dela bili su mali, obični ljudi, a sve priče izgledale su tako bliske i poznate, kao da su zabeležene u našem komšiluku.

Autor je tridesetak knjiga, romana, pripovedaka, putopisa i esejističke proze. kao i mnoštva radio I televizijskih drama, pozorišnih dela. Naklonost publike osvojio je pre svega kratkim pričama i romanima, među kojima se nalaze Foliranti, Provincijalac, Zoe, Una, Knjiga žalbi, Ada, Zelena čoja Montenegra, Ivana, kao i hronikama Beograda u miru i blokadi.

knjige-mome-kapora

Izvor fotografije : kucazasunce.com

Na netu i u magazinima često se navode citati iz njegovih dela:

“Možda je sreća sastoji u tome da na vreme prestanemo sa trkom za srećom? Da stignemo do života pre no što nam lekari zabrane pušenje, alkohol, hranu, kupanje, sunčanje i ljubav?”

“Zvezde padaju i danju, samo to mnogi nisu u stanju da vide.”

“Osmehneš li se deci, ona uzvrate osmehom. Osmehneš li se odraslima, oni se pitaju: “Zašto se ovaj smeje?”

Po njegovim delima ekranizovano je više filmova, od kojih je najpoznatiji Una sa Sonjom Savić I Radetom Šerbedžijom u glavnim ulogama.

Po profesiji slikar, izlagao je u Njujorku, Bostonu, Ženevi, Frankfurtu, Londonu… a ilustrovao je i brojne knjige drugih autora.

Preminuo je u 2010. u Beogradu, ali je i posle smrti nastavio da živi u svojim delima, ulicama Beograda i u svakoj našoj prvoj ljubavi.

IZVOR NASLOVNE  FOTOGRAFIJE: novosti.com

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *