Šta Vas interesuje?
Nisam pametna da li sam mudra
29. септембра 2014.
4065 pregleda

Nisam pametna da li sam mudra

Jalov je pokušaj objasniti reč mudar. Šta ona zapravo znači. Pametan? Iskusan? Obrazovan? Svakako ne, mnogi su sve to a ipak nisu mudri. Na osnovu čega onda za nekoga kažemo da je mudar a njegove misli zovemo mudrostima?

Rekla bih da je to, iznad svega, sposobnost da u par reči ili rečenica sažmemo sopstvene zaključke ali tako da se u njima pronađu i mnogi drugi koji će reći „baš tako bih i ja rekao“ a ipak im to nikada neće poći za rukom.

Mudrima zovemo poznate pisce, naučnike, filozofe, državnike, vojskovođe. Sve one kojima se divimo i kojima ne zavidimo što su bolji i „jači“ od nas. Dakle, da bi neko usvojio nečiju kao svoju mudrost, mora mu se verovati. Gotovo bezuslovno jer je tamo negde ostavio neki trag, van vremena i prostora. Trag koji ga je nadživeo.

A šta je sa narodnim mudrostima? Ko je njih izmudrovao? E, tu bi se već dalo govoriti o životnom iskustvu i onoj iskonskoj pameti koja nas spašava od gladi i žeđi ali i od budala.

Oduvek volim starine na čijem su licu sve životne bitke ostavile traga. Uživam dok ih slušam jer je u njihovoj priči sve surovo i realno i jer ne pričaju da bi ostavili utisak, dodvorili se ili svideli. Govore za sebe, ništa ne traže a tek vremenom shvatimo koliko su dali.

Mudrost se ne nasleđuje. Nije ni talenat. To je volja i znanje da poučimo ili podsetimo druge, traži strpljenje i ljubav prema čoveku. Zato su istinski mudri samo veliki ljudi. Poznati ili anonimni, sasvim je svejedno.

IZVOR FOTOGRAFIJE: luxfon.com

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Vaš najbolji prijatelj je:

Vidi rezultate ankete

Loading ... Loading ...