I to je Srbija

Dan za sebe

U Nedelji borbe protiv karcinoma grlića materice lekari podsećaju na neslavnu statistiku Timočke Krajine u kojoj je broj obolelih i umrlih žena od ove bolesti višestruko veći u odnosu na evropski prosek.

Svakog dana u Srbiji od raka grlića materice obole četiri žene, a jedna izgubi bitku sa ovom bolešću. I dok je stopa obolevanja na republičkom nivou 23,2 na 100.000 žena, u ovom delu Srbije je skoro dvostruko veća, čak 43,6.

U Zaječaru, Boru, Negotinu…skoro da ne postoji osoba koja ne zna bar jednu ženu iz bližeg ili daljeg okruženja koja je vodila borbu sa ovom opakom bolešću. One kod kojih je bolest otkrivena na vreme izvojevale su pobedu.

U Zaječaru su organizovani ginekološki skrininzi počeli još 1972.godine, navodi dr Vera Najdanović Mandić, načelnica Ginekološkog dispanzera u gradu na Timoku. Tokom desetogodišnjeg istraživanja, od 1996. godine, kada je uz PAPA test počela da se radi i kolposkopija, do 2006.godine, sistematskim pregledom bilo je obuhvaćeno više od 37 hiljada žena. Njih 350 je lečeno.

Rak grlića materice se najčešće javlja kod žena između 35. i 50. godine života. Početni stadijum bolesti ne daje nikakve simptome koji bi mogli da ukažu da se u organizmu nešto dešava. Od prvih promena na grliću, do pojave karcinoma, prođe od 5 do 15 godina, tako da  su redovni pregledi kod izabranog ginekologa najznačajniji u prevenciji ove bolesti, istiće dr Mandić.

Lekari procenjuju da bi učestalost karcinoma grlića materice mogla biti smanjena za čak 90 odsto, kada bi sve žene jednom u tri godine otišle na skrining. Ove godine će priliku imati žene na području 18 opština u Srbiji.

U zemlji paradoksa, sve je moguće, pa i to da timočke bolnice, iako je situacija alarmantna, nemaju histeroskop- ginekološki aparat koji doprinosi otkrivanju i lečenju maligniteta materice i steriliteta. Zajedničkim naporima Zaječarske inicijative, nekoliko fonadacija i pevača Željka Vasića,rođenog Zaječarca, aparat će uskoro biti kupljen.

Do tada, život vam mogu spasiti i PAPA test i kolposkopija.

IZVOR FOTOGRAFIJE: gagphoto.com

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

2 Comments

  • Skitarnik

    Verujem da svaka žena zna bar neku ženu koja se susrela sa ovim problemom, ne samo u Zaječaru, već širom Srbije. I iako većina nas zna za ove crne statistike, uglavnom taj “jedan dan za sebe” pomeramo za sutra. Ima nekih “sutra” koja se tako otegnu u nedogled. Ima i ona druga strana medalje. Naime, neke studije su pokazale da baš skrininzi povećavaju šanse za obolenje od ove bolesti i u mnogo slučajeva olakšaju rasejavanje kancerogenih ćelija. Tako da treba imati meru. Ne treba biti hipohondar pa trčati na provere 3 puta godišnje, ali ni zanemariti svoje zdravlje.

  • Suzana Stamenković

    U pravu si, treba imati meru u svemu. Žao mi je zbog onih koji to “sutra” nikada ne dočekaju 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *