Dežurna čula,  Nešto sasvim lično

Grabi od života

Srela sam danas nekadašnjeg kolegu koga nisam videla mesecima. Nedavno je imao tešku operaciju, a bolest je otkrivena slučajno dok je na početku leta sa porodicom bio na moru. Kaže, dobro je, oporavlja se.

Bolest ga je uzdrmala iz korena, tako da je rešio da promeni svoju svakodnevicu i uživa u životu. Napravio je spisak stvari koje treba da uradi, a nikada ranije, zaokupljenim problemima, nije imao vremena. Do kraja meseca posetiće prijatelje sa kojima mesecima, možda čak i godinama, nije popio kafu, a onda kreće na putovanje. Planira da obiđe Bugarsku, Grčku, Tursku, Albaniju. Pun optimizma i zahvalan za vreme koje mu je podareno, rekao mi je „Grabi od života, jer brzo prolazi. Uživaj svaki dan, radi ono što te čini srećnom, budi sa ljudima koje voliš.“

Još razmišljam o njegovim rečima. Koliko istine, koliko mudrosti u te tri reči „grabi od života“. Pravimo planove za život, dok on prolazi kraj nas, puštamo da nas nosi matica, nemamo volje da promenimo ono što ne valja, uljuljkani u rutinu klonimo se uzbuđenja i neizvesnosti, propuštamo da vidimo, čujemo, osetimo, doživimo, jer smo strašljive kukavice.

Nemamo hrabrosti da energetske vampire, koji nam ispijaju poslednje atome snage i optimizma, izbacimo iz života, strah nas je da nasilnike koji  pokušavaju da gazduju našom sudbinom pošaljemo tamo gde im je mesto, zastrašuje nas pomisao da promenimo posao ili patnera, ne daj bože, živimo začaureni svojim navikama, predrasudama, očekivanjima okoline.

Nemamo volje ni energije da upoznajemo nove ljude, vidimo neke druge predele, naučimo još jedan strani jezik, posvetimo se hobiju, promenimo imidž.

Kada se nešto loše desi, obično se trgnemo na kratko i kažemo sebi da je sutra prvi dan ostatka našeg života. I odluke koje tada donesemo, da ćemo činiti samo ono što i kada želimo, da se nećemo uljuljkivati svakodnevicom, niti više zavaravati sebe, izgledaju nam prave. I to samo na kratko, a onda se vraćamo uhodanim navikama.

Retki su oni koji istraju u svojim namerama, zahvalni za svako novo jutro koje svane. Oni umeju da grabe od života, jer znaju da je on samo jedan i neprocenjiv, a kakav će biti zavisi do nas samih.

IZVOR FOTOGRAFIJE: www.bergamosera.com

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail