I to je Srbija,  Kružni tok

Na pešačkom k’o na ratištu

Ovo je samo jedan od sjajnih komentara na vest da je sinoć u Smederevu vozač putničkog vozila “folksvagen tuareg” udario, na pešačkom prelazu, trudnicu koja je gurala kolica sa detetom.

Bezmalo svi su jedinstveni u proceni da će biti „nikom ništa“. Sigurnost crpu iz marke vozila koju ja ne umem ni da izgovorim ali mora da ih voze bahati i osioni džiberi. Podrazumeva se da oni uvek negde vrlo žure i da su im pešački prepreka do cilja.

Ako je već kolovoz postao poligon za iživljavanje hajde da im pomognemo i ukinemo signalizaciju. Pravila ionako oni uspostavljaju a najbolje je da pešaka i nema. Ko pešači, nek ide jednom stranom, bez prava prelaska ili na sopstveni rizik, pa kako prođe.

Uostalom,što ne kupe kola. Lepo se odvezu u neki park pa nek tamo do mile volje šetaju a ne da uznemiravaju poštene reli vozače. Sad čovek mora da se sekira što će „zbog osnovane sumnje protiv njega biti podneta krivična prijava jer je ugrozio saobraćaj“. I da gubi svoje dragoceno vreme dok ne dođe do „veze“ koja je jača od zakona. Nije da ih on nema, taman posla.

U Srbiji decu još u vrtićima uče da pogledaju levo, pa desno, pa opet levo pre nego što zakorače na pešački. Koliko im, zapravo, u ovoj državi takvo znanje koristi?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *