Gosti na blogu

Povratak na Santorini, deveti deo

Pošto sam zavisna od gledanja televizije imam sreću da mi je i na Santoriniju prijemnik uključen ceo dan. Interesantne i zabavne emisije na grčkom jeziku pratim sa velikim uživanjem.

Svakog dana u 15 h prikazuje se serijal putopisa “Happy traveller” koji me oduševljava iz dana u dan. Simpatični momak iz Soluna, Eftihi Blecos, sa mobilnim telefonom u selfi fazonu, putuje Grčkom, a i šire, pa na vrlo duhovit i simpatičan način snima reportaže o raznim gradovima i ostrvima. I tako već šest godina. Krajolik mesta u kome je upotpunjuje raznim korisnim, turističkim informacijama: kako doći dotle, gde prespavati, jesti i kupati se, šta obići, gde otići u dobar noćni provod.

Pre neki dan, gledajući emisiju, otkrila sam da u Grčkoj postoji još jedno vulkansko ostrvo koje se prvi put, kao vulkan, spominje pre 20.000 godina. To je Nisiros u severnom delu zemlje, u sklopu oblasti 12 ostrva ili ti Dodekanisa. Samo ostrvo je krater vulkana koji je izbio na površinu Zemlje 1422.godine pa su na priobalnim delovima naseljena mesta . Nisiros nije turistička atrakcija Grčke, još uvek, ali je potpuno drugačije od Santorinija. Pesak je beo, dok ovde ima samo plaža sa crnim peskom, osim jedne jedine, u selu Akrotiri, gde se mozete izležavati I na crvenom pesku, pa se zato i zove Red beach. Na Nisirosu ima maslina, na Santoriniju ne.

Po popisu stanovništva iz 1954. godine Nisiros je imao oko 2.500 stanovnika, dok poslednji popisni podaci pokazuju da ih je tek hiljadu. Čeka da bude otkriveno!

“Happy traveller” i izuzetno interesantan Eftihis, koji bi se na našem jeziku zvao Srećko, svakodnevno na Santoriniju upotpunjuju moju ovogodišnju turističku razglednicu. Gledajući Srećkove reportaže kao da sam bila na Kalimnosu, Lezbosu, Kosu, Sparti, ali i na Tajlandu, Baliju, Amsterdamu, Veneciji, Njujorku…Danas je bio na Maldivima, pa sam se sa Santorinija oduševljavala lepotama tog drugog prelepog morskog ambijenta.

I za one koji ne razumeju grčki jezik, od srca preporučujem, da bar odgledaju neku emisiju ovog serijala, jer će iz svoje sobe imati osećaj da su na nekom lepom I interesantnom mestu. Ovde se sada osećam kao Srećni Putnik, pa pozivam i Mariju, za koju znam da razume grčki jezik, da postane član ove avanturističke družine “Happy travellera “ za 2017.

Pronašla sam na jednom drugom tv kanalu grčku verziju “Andrije i Anđelke”, ali snimljene još pre 2000. godine, jer sam se setila kako sam se nekada baš smejala gledajući ih, a i ovih dana me dovode do suza. Serija se na grčkom zove “ Μαγαπας-Σαγαπω” odnosno “ Voliš me? Volim te!”, sa izuzetno interesantnim komičnim, glumačkim duom.

Iznenadila sam se kada sam shvatila kako se na nacionalnom kanalu EPT1 svakog dana u 16 sati prikazuju vesti na arapskom za migrante, koje na Santoriniju nisam videla, ali ih ima u celoj Grčkoj.

Sigurna sam da posetioci koji dođu na Santorini, od šetnji, obilazaka, noćnog provoda, lepote i uzbuđenja, nemaju vremena da gledaju televiziju, ali nama, koji se ovde osećamo kao starosedeoci, tv dođe kao lepa razbibriga.

autor: Suzana Spasić Stamatelatos

fotografije: Happy traveller

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *