Gosti na blogu

Povratak na Santorini, dvanaesti deo

Igra mi levo oko od kada sam pošla na put, a pre neki dan slomilo mi se ogledalo. A ja verujem u te stvari uroka ili bad luck-a. To se na grčkom kaže “mati” ili uroci, odnosno “se matjasane – urekli su te“.

U Grčkoj ne postoji radnja suvenira koja ne prodaje “oko protiv uroka”, tako da je to jedan od uobičajenih poklona koje turisti kupuju za sebe i svoje kod kuće. Grci veruju da “plavo urokljivo oko” štiti od uroka onog koji ga nosi time što “šalje” tj. vraća “urokljive” vibracija onom koji ih je prvi poslao. Mati može biti i na privescima za ključeve, na lančićima, narukvicama, minđušama. Ako ovakav dar dobijete sa letovanja u Grčkoj, smatrajte se srećnikom.

I sami Grci, kao dobri trgovci, lepe ga i pridodaju uz mnoge stvarčice koje nemaju veze sa njim. To je zato što vam prodavci u Grčkoj žele dobro, odnosno teraju uroke od vas.

Ovo što mi se desilo, igranje oka i slomljeno ogledalo, uopšte mi se ne dopada! Već sam to jednom prebrodila. Desilo se da su mi se u kratkom periodu razbilo nekoliko ogledala, neka sama od sebe, druga jer su deca bila mala. I onda je prošlo dosta godina, valjda i više od 7 godina loše sreće, za koju kažu da donosi slomljeno ogledalo, i stvari su počele da ležu na svoje mesto. Kao puzzle ! Ništa posebno, ništa specijalno, ali loših vesti više nije bilo! Tako da ovim pisanjem objavljujem rat urocima, javno.

Kada mi je u prošlosti igralo levo ok , a ja sam se toga nekada setila, posle dosta vremena, isto sam čula loše vesti. Poslednji put, u avgustu prošle godine, u Atini, igralo mi je levo oko i desila se tužna stvar.

Od ove godine ne dozvoljavam ni oku da me dira, niti razmišljam o slučajno palom ogledalu, iz vedra neba, što bi moja majka rekla, da mi smeta, jer se svake večeri pomolim Gospodu Isusu Hristu, sinu Božijem, što pre nisam radila.

Čudno je što o ovom pišem, ali sam u zemlji gde je “mati” izuzetno normalna i svakodnevna stvar, o kojoj se i u nacionalnom dnevniku priča. Tako da govoreći o jednoj od najvažnijih tema za grčku ekonomiju novinar kaže: “Da nas neko ne urekne, ali rata kredita koju Grčka vraća Međunarodnom Monetarnom Fondu je zbog postignutog dogovoru manja, pa ….” U emisijama zabavnog karaktera, kojima je većina kanala ispunjena tokom celog dana, “pu, pu da je ne ureknem…” odnosno “ftu, ftu, na mi tin matjaso…” često se čuje.

U svakom slučaju, poželela sam da ovo stavim na papir i vidim šta će se desiti! Baš zbog toga što više ne verujem u uroke! I kupila sam sebi danas, posle mnogo godina, jedan prstenčić sa maslinovim grančicama, moj novi način zaštite .

A i palo mi je “mati”, onaj plavi kamen sa okom, sa neba, na pragu zajedno sa brodićem, pre neki dan na mojoj Morskoj stazi Slonova. Valjda me i On štiti, jer se stvarno i iskreno pomolim i zahvalim svake noći pre spavanja. Barba Artemis svake večeri zatraži Njegovu pomoć za sebe i sve ljude sveta rečima “Βοητει σε με, και ολο το κοσμο!(Pomozi mi,i pomozi svim ljudima!) Xexexe… Αυτος ειναι μαζι μaς!

autor: Suzana Spasić Stamatelatos

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *