Gosti na blogu

Povratak na Santorini, šesti deo

Jedno od najomiljenijih jela u Grčkoj su špagete, koje se ovde, a verujem i u Italiji, spremaju na desetak različitih načina. Za ručak Ili večeru to je jedno od najbržih i najlakših rešenja svih domaćica Mediterana. Deca, najstariji ili oboleli, uvek, ali baš uvek, sa oduševljenjem prihvataju ovaj kulinarski predlog.

Sosevi se mogu praviti od različitih namirnica i mogu biti crvene, bele, zelene boje. Crvene špagete su obično sa paradajz sosom i poznate su kao Milanjeze, a sa dodatkom mlevenog mesa zovu se Bolonjeze. Sa belim sosom, odnosno neutralnom pavlakom, slaninicom i šampinjonima špageti Karbonara ostavljaju bez daha pri svakom zalogaju. Zeleni sos se uglavnom pravi od bosiljka, maslinovog ulja i belog luka, pa se najjednostavnije i najbrže priprema. Ovaj preliv je poznatiji kao Pesto, a napravljen bez bosiljka naziva se A la olio. Lično obožavam bilo koju vrstu testenine sa sosom od maslinovog ulja, belog luka, belog vina i crnih školjki iliti špagete Vogole! U restoranima su najskuplje one sa jastogom ili mixom morskih plodova, ali ja glasam za Vogole! Takođe obožavam sve vrste makaronja, kako Grci zovu špagete, marke MISKO, jer ma koliko se kuvale, uvek su al dente, što znači da nisu mekane i da baš nabubre.

Osim špageta ima i raznih vrsta paste. Meni su omiljene KRITARAKI, slične pirinču po izgledu i vrlo praktične kao dodatak mnogim jelima zapečenim u rerni.

Crveni ili paradajz sos koji pripremam na Santoriniju specifičnog je ukusa zbog izuzetno slatkih, malih čeri paradajza, koje pržim na maslinovom ulju, sa crnim i belim lukom, kapar listovima i maslinama. Dodam malo soli i bibera. Za 15 minuta ukusan sos je spremljen. Naravno, preko kuvanih al dente špageta, crvenog, preukusnog sosa od magmatskih čeri plodova, stavlja se narendani kačkavalj. Poželjno je da to bude Regato ili bilo koji zreliji odnosno, po strukturi tvrđi, a po ukusu slaniji dimljeni sir. Kesice raznih vrsta rendanog kačkavalja kupujem u supermarketima ili najobičnijim bakalnicama, ovde u Imerovigliju. Tako pripremljeno jelo ovde se obavezno jede sa hlebom,da bi se osećaj sitosti zadržao nekoliko sati.

Moje ćerke se uvek smeju kada im kažem da uzmu parče hleba uz špagete sa bilo kojim od ovih soseva! Mlade su i vode računa o liniji, pa se do sada ispostavilo da uvek govorim u prazno! Barba Artemis jede bilo koju vrstu testenine samo sa crvenim prelivom i to bez mesa jer, kako kaže, nekada se nije imalo. Višedecenijsku naviku ne menja, i u svakom zalogaju špageta, naravno sa hlebom, uživa sa velikim zadovoljstvom.

autor: Suzana Spasić Stamatelatos

fotografije: lična arhiva i Mangiare Bene

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *