Nešto sasvim lično

Sačuvajte život – to ne može da se odloži

Nema na planeti Zemlji žene kojoj dojke nisu važne. Kako izgledaju i jesmo li ih „pametno i elegantno“ obukle, kad i zašto da ih otkrijemo ili prikrijemo. Kakvu i kome poruku šaljemo. To je naš adut, to je naša ženstvenost. A onda se, nekoj od nas, u deliću sekunde sruši svet. Kad radiolog, manje ili više taktično, saopšti „Imate karcinom dojke“.

infografik-rak-dojke

U Srbiji od karcinoma dojke oboli oko 4000 žena, a 1600 umre. Godišnje. Stravično i surovo. Koliko njih je, da se NA VREME javilo lekaru, moglo da se spase? Statistika kaže, čak 93 odsto. Procenat koji obavezuje na odgovornost prema nama samima. A dovoljno je tako malo: uraditi jednom mesečno samopregled dojki koji traje par minuta. Otići kod ginekologa jednom u pola godine a on će već znati kome da nas uputi, ako posumnja.

Zaista nije mnogo, za bezbrižan san. Borite se za sebe, niko to neće bolje od vas. U svakom većem mestu danas postoji mamograf. Pregled je brz i bezbolan, dijagnoza pouzdana. Idite sa prijateljicama, koleginicama, sa majkom ili sestrom, svejedno. Samo IDITE. Ne ostavljajte za neki drugi dan, toliko je toga što se može odložiti.

Oktobar je mesec borbe PROTIV karcinoma dojke. Ispričaćemo vam istinite priče žena koje su se borile i izborile. One žive tu, oko nas.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *