I to je Srbija

Svako nam je preči od nas samih

Osvanuo je tužan dan za Srbiju. Srbija nije proglasila Dan žalosti. Sahrana Željka Miletića, tragično stradalog rudara kopača u jami Srmosten Rudnika Rembas nije glavna vest. Za većinu medija, čast izuzecima kakav je Blic. Važnije je da se od danas švercovanje u javnom prevozu u Beogradu smatra prekršajem i kažnjava do šest hiljada dinara. Važnije je i što je RTS – ov voditelj “sahranio” Željka Mitrovića, ne ispravljajući grešku.

U Srbiji ima oko 25 hiljada rudara, od toga 5 do 6 hiljada svakog dana ulazi u dubinu zemlje. Ulaze uz pozdrav SREĆNO, sa osmehom na licu. Drugačije ne bi ni mogli. Jer ne bi smeli, a moraju.

Država ih se seti 6. avgusta, na Dan rudara. Ministri rudarstva obavezno posete neki rudnik i obavezno obećaju bolje uslove rada.

Željko Miletić je zatrpan, ručno je kopao( kao kvalifikovan rudar, za 500 evra, nekvalifikovani zarađuju 300).

Rukovodstvo “Rembasa” nije bilo dostupno novinarima bar da objasne kako se Željko našao u neobezbeđenom delu jame, gde su umesto čeličnih drvene podgrade,  što je protivno svim pravilima službe. Jedan od odgovornih otišao je na bolovanje.

Željkova porodica, troje dece i supruga, izgubili su kuću u majskim poplavama. Sada im je ministar rudarstva Aleksandar Antić predao ključeve kuće koju će koristiti dok ne dobiju novu. Pred kamerama je grlio Željkovu decu i oca, penzionisanog rudara. Željkov brat sutra opet treba da uđe u istu jamu.

Daleko je 6. avgust. Rudari će opet ostati zaboravljeni. Sasvim pouzdano.

IZVOR FOTOGRAFIJE : politika.rs

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *