I to je Srbija

“Čekaj, stani, pazi…vidi, evo, gledaj!”

Da li vas čudi podatak da u Srbiji, konkretno u Boru, postoji firma koja je, sa samo jednim zaposlenim, u 2013. godini ostvarila neto dobitak od preko 28 miliona dinara? U APR-u ona je registrovana kao BEOTON R DOO BOR. Navodno, bavi se izvođačkom umetnošću.

apr-finansijski-izvestaji-beoton

 Izvor fotografije: apr.gov.rs/ screenshot

Estrada je unosan posao, malo rada – a mnogo para, mislim se ja. Baš da vidim kako je moguće da jedan zaposleni zaradi toliko, ko li je taj sposobnjaković?

Uđem na APR, potražim firmu – kad tamo DVOJE sposobnjakovića, gospođa Anka Mirković i gospodin Dragomir Mirković. Poznati i kao roditelji predsednika Skupštine Grada Zaječara, Saše Mirkovića, svima nam znanog estradnog menadžera. Dakle, od njih je on izučio zanat, a ja se baš pitala na koga je tako nadaren.

apr-direktor-beoton

apr-clanovi-beoton

Izvor fotografije: apr.gov.rs/ screenshot

Podvige maminog i tatinog sina pomno prati, naravno, BEST portal – iako, naravno, on sa njima “nema nikakve veze”.

Mada, setih se da je pre četiri godine, kada je po drugi put privatizovano, predsednik Upravnog odbora AD “Timočka televizija i radio” bio upravo Saša Mirković, mamin i tatin jedinac. Da bi se, nešto kasnije, pretvorio u nevidljivog nindžu.

(Važno je da odgledate sve ove kratke video klipove, da steknete pravi utisak ove priče.)

Možda i imaju neke veze, šta mislite?

Ali, na stranu to, priča se po gradu da na tom istom portalu stoje nekakvi podaci Beotona. Ne budem lenja, prošetam po sajtu da proverim šta ljudi govore, kad ono…

tvbest-o-nama

Izvor fotografije: tvbest.rs/ screenshot, 7.12.2014. 17h

Čitam i ne verujem. Na stranici portala koja se zove “O nama” stoje podaci firme Beoton. Šta će oni tu?  ‘Ajde, reko’, da pogledam kontakt i adresu portala – sigurno je onda i to promenjeno. Odem na stranicu Kontakt – kad ono nije Bor nego Zaječar… i to AD “Timočka televizija i radio”.

tvbest-adresa

 

Izvor fotografije: tvbest.rs/ screenshot, 7.12.2014. 17h

Čekajte, ko je onda čiji vlasnik?

Ne budem lenja (a i zanimljivo je ovo istraživačko novinarstvo), uđem ponovo na APR, ovog puta da vidim kako (zvanično) posluje pomenuto AD u Zaječaru. Čudna li čuda, ostvarili u prošloj godini gubitak od 5, 8 miliona dinara. Piše – zaposleno 52 (slovima: PEDESET-DVOJE-LJUDI!).

apr-finansijski-izvestaj-tvbest

Izvor fotografije: apr.gov.rs/ screenshot

Iz navedenog zaključujemo da jedan zaposleni zarađuje 34,5 miliona dinara više nego 52 zaposlena zajedno (28,7 miliona dinara dobitka Beotona – (-)5.8 mil.gubitka Besta = 34.5 miliona razlike)

Moguće da ovo “estradno preduzeće” ovako uspešno posluje vodeći se tehnikama iz filma “Kako je propao rokenrol”. Je l’ da da su vam ovakvi likovi nekako poznati?

Pa…Nečiji rokenrol je izgleda propao, sasvim sigurno.

Ostaje da sami zaključimo o kakvoj se volšebnoj vezi ove dve firme radi, zašto su neke brojke u izveštajima sumnjivo slične (sami ćete videti koje)…

Ukoliko, ipak, ne nađemo nikakvu zakonsku i zvaničnu vezu, nisu ni gledanja u šolju na odmet. Ume šolja da pogodi, verujem da znate.

P.S. Podaci na navedenim stranama na Best portalu će verovatno biti izmenjeni nakon ovog teksta, kao što se desilo i sa anketom.

IZVORI DELOVA NASLOVNE FOTOGRAFIJE: beogradskifutsal.com / tvbest.rs

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *