Nešto sasvim lično

Potrošili su poslednji dinar da nas ugoste

Mnoge generacije rasle su uz Politikin Zabavnik. Sećate se? Za sve od 7 do 77 godina. Od Verovali ili ne, preko stripova, zanimljivih i čudnih priča do pisama čitalaca koji su postavljali neverovatna pitanja, misleći valjda da u Zabavniku rade genijalci koji sve znaju. A zapravo je to bila skupina entuzijasta koji su tragali za podatkom, činjenicom, zanimljivošću…U vreme bez Interneta, to je bio mukotrpan i ozbiljan posao.

Brat i ja živeli smo za petak kad izlazi novi Zabavnik. Bila je to prava poslastica na kraju školske nedelje i valjda jedino štivo koje smo čitali jer želimo a ne zato što moramo. A onda je, jednom prilikom, brat rešio da odgovori na poziv za prijateljstvo dečaka njegovih godina (15) koji se isto prezivao kao mi. Željko Tomić.

Nisam baš mnogo verovala u takva prijateljstva, ali se vremenom uspostavilo da nisam u pravu. Željko se javio i počela je prepiska koja je završila dogovorom da brat i ja iz Beograda odemo kod njegovih u posetu, u Sokolac kod Sarajeva. Majka nas je sa zebnjom pustila, bio je to dug put za decu i bila je u pravu, umalo da nam pobegne autobus na jednom odmorištu. No, stigli smo živi i zdravi u Sokolac, zapravo seoce, ili se bar nama tako činilo.

Sokolac

Izvor fotografije : bih-x.info

Željko je živeo sa ocem, majkom, babom, mlađom i starijom sestrom. U kući više nego skromnoj, ali su goste iz Beograda dočekali kako priliči. Valjda su potrošili i poslednji dinar da nas ugoste iako je sve govorilo da jedva sastavljaju kraj s krajem. Bilo me je sramota ali sam se divila njihovom ponosu, a još više ljubavi koja se osećala na svakom koraku. Niko nije sedeo skrštenih ruku, svi su imali svoje obaveze u kući, dvorištu, na njivi. Težački život, žuljevite ruke, nikada dokoni a uvek nasmejani. Tada sam shvatila koliko je porodica važna. Gde vladaju ljubav i razumevanje, tu svi sve mogu. Jedan za drugog a kad zatreba i jedan umesto drugog. Bilo je to nezaboravnih nedelju dana a bogami i obostranih mladalačkih simpatija.

stara-kuca

Izvor fotografije : commons.wikimedia.org

Život je učinio da se sve ređe viđamo i čujemo, a onda su veze prekinute. Znam da su svo troje završili fakultete, zasnovali porodice…Opet, znam da to ne bi moglo bez ogromne žrtve i odricanja njihovih roditelja. Možda baš zato da ne završe kao oni, u nekoj zabiti, boreći se za koru hleba. Njihov život bio bi zanimljiva priča za Politikin Zabavnik, poučna i današnjim generacijama.

 

IZVOR NASLOVNE FOTOGRAFIJE : in4s.net

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *