Nešto sasvim lično

Sami krojimo svoju sudbinu

U situacijama koje izgledaju bezizlazne, na raskrsnicama života kada treba doneti važne sudbonosne odluke, u trenucima kada se nagomilaju porodične, profesionalne ili emotovine dileme, u zdravstvenim i drugim životnim krizama, mnogi pomoć traže u položaju zvezda, govoru karata, rasporedu zrna pasulja…Čak i danas.

Mnogi bi da zavire u budućnost očekujući da im čitači sudbine kažu baš ono što žele, svejedno da li se radi o novčanom dobitku koji će rešiti sve brige i probleme, o udaji za princa na belom konju i zajedničkom životu kao iz bajke, o novom poslu koji garantuje uspeh, slavu i dobru zaradu ili o naprasnom ozdravljenju od neizlečive bolesti.

Oni koji se za pomoć obraćaju čitačima zvezda, karata ili misli, svesno kupuju nadu, najčešće lažnu.

Sestra moje komšike već 4 godina čeka da joj se u zagrljaj vrati nekadašnji momak, koji je sada već oženjen i čeka drugo dete, jer joj je to, ređajući zrna pasulja, “videla” gatara iz obližnjeg vlaškog sela “koja sve pogađa”. Ili, još drastičnije, moj prijatelj koji do sada nije verovao ni u šta što nema naučnu podlogu, gubeći snagu pred problemima koji su ga snašli, rešio je da ipak potraži pomoć astrologa. Uz natalnu kartu dobio je i detaljno objašnjenje, pa čak i datume kada će ključne stvari u njegovom životu da krenu uzlaznom linijom. Svi precizirani datumi su prošli, a iskrsle su i nove teškoće koje čitač zvezda nije pročitao, među kojima je i ozbiljna bolest.

Koliko ja kapiram, astrologija je samo kombinacija tačnih podataka, položaja zvezda i planeta, i njihovog potpuno proizvoljnog tumačenja o uticaju na naše živote, jer čitava ta ideja da je sve definisano trenutkom našeg rođenja, i da ne zavisi od nas samih, deluje prilično nezrelo.

Priznajem da, zabave radi, čitam horoskop kada na njega naletim, ali to ne znači da u njega verujem. Na planeti živi 7,29 milijardi ljudi, pa ako je svaki dvanaesti, toliko ima zodijačkih znakova, u mom horoskopskom znaku, da li to znači da nas 607 miliona delimo istu poslovnu, ljubavnu i zdravstvenu prognozu za danas? Da li moja sudbina zavisi od toga što mi je Sunce u Raku, Mesec u Ovnu… ili od onoga što ja želim, hoću i mogu da uradim ili ne od svog života?

Da se razumemo, ne osuđujem nikoga.  Kada ne mogu sama da se izborim sa problemom pokušavam da rešenje nađem u razgovoru sa ljudima koji me vole, u koje imam poverenje i do čijeg mi je mišljenja stalo. I to nikako nisu oni koji će mi povlađivati, već oni koji će mi reći istinu kakva god da je. Boljih “čitača” od mojih roditelja, muža i nekoliko najboljih prijatelja nikada ne bih mogla ni da nađem.

IZVOR FOTOGRAFIJE: www.horoskopiditor.net

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

2 Comments

  • Suzana Stamenković

    Možda smo u istom horoskopskom znaku? Šalim se. Pozdrav iz Zaječara i tebi i tvojim đacima! Nadam se da ćemo 31.decembra moći da kažemo da nam je 2015.godina bila baš po meri 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *