I to je Srbija

Šta radiš, bre, Marko?

Za obnovu poplavljenog kolubarskog kraja Vlada Japana, jedan od najvećih srpskih prijatelja i donatora, obezbedila je 5 miliona evra. Ambasador Masafumi Kuroki juče je lično želeo da se uveri da li se život u vodom opustošeno Valjevo vratio i na šta će biti utrošen novac koji njegova zemlja daje. Njegov domaćin, osim opštinskog rukovodstva, bio je i Marko Blagojević, direktor Kancelarije za obnovu poplavljenog područja.

I eto bruke! Visoki gost, u čijoj se zemlji vreme i tačnost poštuju iznad svega, došao je u najavljeno vreme, ali njegovog domaćina, direktora Blagojevića, nije bilo. On je, po dobrom srpskom običaju, kasnio.

Valjevski domaćini zamolili su zbog toga ambasadora Kurokija       da malo pričeka, dok vladin službenik, valjda previše prebukiran i opterećen rešavanjem problema unesrećenog poplavljenog naroda, ne stigne iz dalekog Beograda. Pošto ni posle pristojnih 30 minuta uvaženog direktora Blagojevića nije bilo, kamere su se ipak uključile i najavljeni događaj je počeo. Toga u zvaničnim vestima na nacionalnim televizijama nije bilo. Pojavilo se onako skromno, kao šaljiva zanimljivost u kratkoj formi „Šta radite, bre!“ na RTS-u.

I stvarno, šta radite, bre? Ko vam daje pravo da se tako ponašate? Ajde što više ne poštujete ni svoj narod, nego se bahato i neodovorno ponašate i prema visokim zvaničnicima drugih zemalja koji žele nešto da učine za Srbiju?

I ko je uopšte taj Marko Blagojević? Da li je njegov angažman u CeSID-u bio od tolikog značaja za aktuelnu vlast? Otkako je imenovan samo ređa skandale. Ovaj je, po mom mišljenju, nedopustiv. Ne ispoštovati gosta iz Japana, gde zbog kašnjenja ljudi izvršavaju samoubistvo, ravno je diplomatskom skandalu.

Sećam se, pre nekoliko godina tadašnji ambasador Japana u Beogradu Tadaši Nagai pozvan je u Sokobanju kako bi sa rukovodstvom opštine razgovarao o izgradnji dođoa, svojevrsnog parka japanskih borilačkih veština i prisustvovao prezentaciji Ivane Zamfirović, evropske prvakinje u karateu, inače Sokobanjke.

Bio je topao avgustovski dan, ali je kiša od rane zore lila kao iz kabla. Posetu su pratile brojne novinarske ekipe. Satnica je bila gusta, tako da smo neprestano bili u pokretu. Pamtim i po tome što sam po barama i blatu upropastila nove kožne italijanske sandale, bež boje. Bez obzira na vreme, protokol je ispoštovan u sekundu. Ambasador Nagai bavio se iz hobija umetničkom fotografijom, tako da je programom posete bilo predviđeno da 15 minuta fotografiše lepotu sokobanjske prirode. Mislila sam, odustaće zbog kiše, ali nije.

Kada je zvanični deo posete završen, otišli smo svi na ručak. U protokolu je pisalo da će u 15,45 ambasador dati izjavu novinarima,  a 15 minuta kasnije krenuti za Beograd. Glavno jelo još nije ni posluženo, ali je ambasador Nagai postupio po protokolu. Razgovarao je sa novinarima, oprostio se od domaćina i krenuo na put.

Ostala sam zadivljena. Bio je tačniji od sata. Poštovanje svog i tuđeg vremena utkano je u njihovu svest, deo je njihove kulture, obrazac njihovog poštovanja.

Ali, gospodin Blagojević, to verovatno ne mora da zna. On se bavi mnogo važnijim problemima. Sigurno.

Verovatno se danas upravo zbog toga u nekim medijima pojavila informacija da nije Blagojevič bio taj koji je kasnio već državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Atila Juhas.

IZVOR FOTOGRAFIJE: www.haikudeck.com

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail