Nešto sasvim lično

Vreme je za kafu

Lagano ispijam popodnevnu kafu. Običnu, crnu, slađu, s malo mleka. Gustiram je čitav sat, lagano, dok listam ženski časopis. Premeštam šoljicu iz jedne u drugu ruku dok okrećem stranice, gledam fotografije, pročitam po koji pasus.

Misli mi se iznova vraćaju na kafu. Nisam zavisnik, mogu da je se odreknem u bilo kom trenutku, ali za mene je uživanje u kafi mnogo više od pukog ispijanja tople, ili hladne, crne tekućine. Više je deo intime, nego svakodnevna rutina, i  zato mi je važnije sa kim delim svoju privatnost  od toga gde i kakvu kafu pijem.

kafa-srce

fototgrafija: twitter.com

Najčešće kafenišem sa drugaricama. Priča sama ide. Od najbezazlenijih zapažanja stvari koje nas okružuju, do najintimnijih tajni, o ljudima koji sa ekrana gospodare našim životima, do damara naših srca. Sa svakim ispijenim gutljajem ovog čarobnog napitka sve je nekako drugačije, lepše. Lakše se podnose i tuge i strepnje.

U zbrkanoj svakodnevici kafa je ponekad i izgovor da se zastane, predahne, razmene se misli i osmesi sa ljudima koji nam znače. Neke prijatelje ne viđam često, ali negujemo naše rituale zajedničkog ispijanja kafe.

U mom životu kafa je oduvek  sinonim za užitak i prijatne trenutke sa dragim ljudima, a često je kafenisanje i najlepši deo dana i prilika za opuštanje.

Možda i zbog toga retko pijem kafu na poslu.

Uživanje u hladnoj nes kafi uvek me asocira na Grčku.Obožavam da sedim u malim kafićima na plaži i da lagano u debeloj hladovini, bezbrižno, potpuno nehajno i rasterećeno,  ispijam nes. A  kad zažmurim gotovo da mogu da dočaram sliku kako Daca i ja jednog septembra sedimo na Aristotelovom trgu u Solunu i okružene kesama iz šopinga uživamo u zalasku sunca uz duži espreso. To je jedno od najčešće prizivanih lepih sećanja iz mog albuma uspomena.

aristotelov-trg

Aristotelov trg u Solunu            fotografija: barcino.travel

Inače, na planeti se svakog dana popije milijardu i po šoljica kafe! Tako da kad god pomislimo da sami pijemo kafu, kao ja sada,na drugoj strani sveta  neko nam ipak pravi društvo.

IZVOR FOTOGRAFIJE: gjuhashqipe.com

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *