What are you looking for?
Belmuž za strast
31. марта 2015.
1195 pregleda

Belmuž za strast

Da mi je neko rekao da ću provesti veći deo dana na skupu posvećenom hrani i da ću čak u tome i uživati, rekla bih da to nije moguće. Ne da ne volim hranu, daleko od toga, nije ni da se ne snalazim u kuhinji,umem i da skuvam i da umesim, i torte da izmišljam, ali to ne radim sa dovoljno strasti, a mislim da je strast tajni sastojak koji od običnih jela pravi slasne specijalitete.

I tako sam danas, iz sasvim poslovnih razloga otišla na Gastro day, a ostala veći deo dana potpuno očarana. Mada je manifestacija okupila velika imena kulinarstva,umetnosti i medijske scene, mene su posebno oduševile ovdašnje obične žene koje su o tajnama zanata govorile na panelu „Tradicija kao inspiracija“.

Njih nekoliko iz Zvezdana, Vražogrnca, Gamzigrada i Grljana,obučene u narodnu nošnju, što srpsku, što vlašku, održale su nam lepu lekciju i o hrani, i o ljubavi, i o lepoti života. Ovde u Timočkoj krajini prepliću se srpska, vlaška, bugarska, pa i kosovska kuhinja, koju su, krenuvši sa Čarnojevićem, kosovski Srbi poneli sa sobom i ostavili u amanet svojim potomcima u timočkim selima. U mnogim domaćinstvima recepti su se usmeno prenosili s kolena na koleno, a tek su u poslednjem veku trajno zapisani. Ti čarobni ukusi i mirisi koji na davninu mirišu nešto su na šta smo mi ovde, slučajno ili namerno naseljeni, potpuno naviknuti. Oni se deo nas. I zato nam je verovatno neshvatljivo koliko se timočkim specijalitetima dive i naslađuju oni koje ovde put nanese.

Gastro-dej

Timočki specijaliteti posluženi danas na manifestaciji

Pred brojnom publikom, u kojoj je bilo bar 40 novinara, ove divne, skromne žene otkrivale su male tajne pripreme velikih đakonija:  suvih punjenih paprika, belmuža, kačamaka, zeljanice, vlaških palačinki, proje, suvih čobanskih pita, jagnjetine kuvane u mleku…

Pogađate da je u osnovi svega ljubav, beskrajna ljubav, i prema prirodi, i prema nasleđu, a posebno prema onima za koje se hrana priprema. Zato i ne čudi da su na novinarsko pitanje da li se za srce izabranika treba boriti preko stomaka odgovorile potvrdno. A da se strast rasplamsa i očuva… e, tu već treba dodati i belmuž…koji je, da spomenem i to, kandidovan za riznicu nematerijalne kulturne baštine Srbije.

gastro-dej-2

Timočki specijaliteti posluženi danas na manifestaciji

Bila je ovo prilika da se u Zaječaru okupe svi oni koji vole da kuvaju, da se hranom slade ili da o njoj pišu. Među njima je bila i food blogerka Dragana Pušica, na čiji blog Moje grne ponekad zavirim, pa sam od danas znanje upotpunila pričom o  tradicionalnim timočkim jelima, a život novim poznanstvom.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail


2 Responses

  1. Gaga

    Nadam se da će biti prilika još i za više priče, a i za nešto konkretnije, baš u smislu svih ovim naših specijaliteta i đakonija.
    Danas ostadosmo praznih stomaka. 😉

  2. Suzana Stamenković
    Suzana Stamenković

    Možemo i same da se organizujemo, blizu smo. A i Zaviša je bio u pravu, u jednoj od dve kafanice koje je pomenuo hrana je odlična, sa ovdašnjim specijalitetima, čijih se imena baš i ne sećam, ali ukusa i te kako…Znam da je jedan nazvan po Hajduk Veljku, drugi po Čučuk Stani 🙂

Ostavite komentar:

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Vaš najbolji prijatelj je:

Vidi rezultate ankete

Loading ... Loading ...