Dežurna čula

Da pomognemo same sebi

Sinoć sam, sasvim slučajno, naišla na film koji je neumesno preveden „Vruće koke“, a u originalu se zove „Valunzi“ (Hot flashes). Dame u izvesnim godinama znaju o čemu je reč.

Glavne junakinje i jesu samosvesne gospođe u ranim pedesetim godinama, ali film nije o mukama i izazovima menopauze, već o ženskoj solidarnosti i značaju prevencije i ranog otkrivanja karcinoma dojke.

Pošto je od ove opake bolesti umrla njihova školska drugarica jer u gradu nema mamografa, one donose odluku da sa školskim košarkaškim timom, državnim prvakinjama, igraju košarku u dve pobede. Ukoliko pobede, od opklada će biti dovoljno novca za kupovinu mobilnog mamografa, kako bi životi drugih žena bili spaseni.

Naravno da njih pet, uprkos činjenici da basket nisu igrale 30 godina i uprkos osuđivanju okoline i svojim početnim ličnim netrpeljivostima i problemima, na kraju pobeđuju i kupuju preko potreban aparat za rano otkrivanje karcinoma dojke.

Oduševila me je ta posvećenost i rešenost da se učini nešto dobro, korisno za zajednicu, kao i svest o neophodnosti mamografskih pregleda.

Život, naravno, nije film, niti je Srbija Amerika, ali zajedničkim naporima i solidarnošću mnogo toga može da se uradi i kod nas.

Zato je pravo pitanje : Koliko smo spremni, zaista, na solidarnost?

Zdravstvenim ustanovama u Srbiji nedostaje najmanje 50 mamografa. Cena najsavremenijeg analognog aparata je 70.000 evra, digitalnog nekoliko puta veća.  Nije mnogo da se ne može prikupiti dobrovoljnim prilozima, humanitarnim akcijama, samodoprinosom, ako ne ide drugačije. Za gradić od 20.000 stanovnika to je tri i po evra po osobi.

U Srbiji svake godine od raka dojke oboli oko 4.000 žena, od kojih se 10 odsto lekaru javi tek u četvrtom stadijum oboljenja. Godišnje bude operisano skoro 1.500 žena.

infografik-rak-dojke

Ima li u Srbiji žena koje su spremne da organizuju humanitarnu akciju na temu “Same sebi ćemo da pomognemo?” Sigurna sam da ima kao što sam sigurna i da projekat #mojedojkesuok sve one podržavaju. Kao i mi, kao i mnoge anonimne, divne, skromne i humane žene.

A državu Srbiju neka bude sramota što Japanci, koji su donirali više od 40 mamografa srpskim zdravstvenim ustanovama, više brinu o našem zdravlju!

IZVOR FOTOGRAFIJE: www.anazahra.com

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail