Nešto sasvim lično

Zdravlje – bez izgovora

Ne mogu. Bojim se. Nemam vremena. Ne podnosim redove i čekanje, bol najmanje. Užasava me zdravstvena administracija. Šta ako rezultat bude loš?

Zvuči poznato? Jesu li ovo neki od vaših izgovora? Moji jesu, baš svi.

I dok mnoge stvari prvo uradim ili svojim primerom pokažem kako treba, pa tek onda o tome govorim, kada je zdravlje u pitanju bolja sam u teoriji. Potkrepljena sam podacima, čula sam mnogo životnih priča, razgovarala sa brojnim lekarima, organizovala i učestvovala na zdravstvenim tribinama, ali…To nije dovoljno, zar ne? Zdravlje ne čuva priča, već preventiva.

Zato sam prosto iznenadila samu sebe kada sam, saznavši da će u okviru kampanje besplatnih preventivnih pregleda Ministarstva zdravlja i u našoj bolnici biti omogućen mamografski pregled, čvrsto odlučila da odem na snimanje. I ne samo to, ubeđivala sam i drugarice da prekontrolišu svoje dojke.

Istina, imam i opravdanje zašto to nisam uradila ranije. Kada je pre nekoliko godina u Zaječaru dve nedelje bio stacioniran pokretni mamograf, nisam imala dovoljno godina. Onda je u međuvremenu Vlada Japana donirala bolnici savremeni aparat, otpočeli su skrininzi, ali moje godište još nije na listi poziva.

Kada sam rodila drugo dete zbog jakih bolova u dojkama otišla sam na ultrazvučni pregled. Noćne more koje sam preživljavala dok mi doktorka nije objasnila da su u pitanju displazije, neću ni da spominjem. Malo vitamina E i Omega 3, godišnji ultrazvučni pregledi i to bi bilo to. Bolovi su ubrzo prestali, a nakon nekoliko godina prestala sam i da odlazim na preglede. Nemarnost, brz tempo života, manjak vremena…Kao što rekoh, izgovor uvek postoji.

Nekoliko osoba iz mog okruženja, među kojima i jedna od mojih najboljih drugarica, zahvaljujući pre svega hrabrosti, upornosti i voljom za životom, dobile su bitku sa karcinomom dojke. Presudno je bilo to što je bolest otkrivena u ranoj fazi.

Statistika je nemilosrdna. Jedna od osam žena tokom svog života oboli od raka dojke. Stopa mortaliteta za poslednje tri i po decenije veća je 2,7 puta. U Srbiji od karcinoma dojke godišnje oboli oko 4000 žena, a 1600 umre.

Preventivni mamografski pregled najsigurniji je način da se ili potvrdi zdravlje žene ili rak otkrije u ranoj fazi.

I tako sam naoružana podacima i hrabrošću u stranu sklonila sve svoje izgovore, i otišla na pregled. Nije me pokolebalo ni to što je gužva bila nesnosna, i što sam iako deveta po redu prozvana tek posle sat i po, ni to što je tehničar skrenuo pažnju koleginici da žene mlađe od 50 godina vrati i pošalje ih na ultrazvuk… Izdržala sam i tu malu bolnu neprijatnost samog snimanja.

Vratila sam se kući zadovoljna i ispunjena kao da sam uspešno završila jednu veliku misiju. A i jesam, iako ću se  traumirati od neizvesnost dok ne dobijem rezultate.

Ponosna sam, ne samo na sebe, već i na sve one divne žene, a bilo ih je preko 80, koje su iskoristile mogućnost da obave mamografski pregled.

Ova brojka deluje impozantno jer se prema zvaničnim podacima Zdravstvenog centra u Zaječaru od 4000 žena pozvanih na skrining u prvih devet mesecu ove godine, odazvalo tek 397. Karcinom je potvrđen u 33 slučaja.

I zato, zaboravite na opravdanja i izgovore, važno je zdravlje, važan je život.

fotografije: pinterest

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *