Dežurna čula

Kad debeli savetuju gojazne

Nedavno sam gledala emisiju o gojaznosti dece pretškolskog uzrasta u Srbiji. A pre toga išla je najava u stilu koliko ih je, zašto su takvi, šta činiti. Kao gost najavljen je nutricionista, specijalista za dečji uzrast.

I onda ne mogu da verujem svojim očima. I gost i domaćin jedva sede na dvosedu. Imaju više od sto kila, zadrigli, salo preliva na sve strane!

Ne preterujem kada tvrdim da je i njima bilo neprijatno što mudruju na tu temu, a sami svojim primerom demantuju sopstvene stavove.

Neubedljivo je nutricionistkinja pričala o tome kako se deca nepravilno hrane, nedovoljno su fizički aktivna, sede za kompjuterom.

“Prema statističkim podacima, oko 5 odsto dece u Srbiji starosti od 7. do 14. godine već ima prekomernu telesnu težinu što je ozbiljan faktor rizika za njihov dalji razvoj, otvara vrata pojavi bolesti srca, krvnih sudova, dijabetesa, pa i malignih oboljenja.

U ishrani ove dece dominiraju grickalice i slatkiši, sokovi i gazirani napici, testa od belog brašna, krompir, meso je retko na trpezi.

Kada se tome dodaju nedovoljna fizička aktivnost i sedenje pred tv ili kompjuterom, eto osnove za nastanak ozbiljnih oboljenja”.

gojaznost-dece-1

Izvor fotografije: vivirsalud.imujer.com

Nažalost, ovu istinu mnogi znamo, a ipak je važno i ko je saopštava. U konkretnoj emisiji, bilo je neukusno gledati i slušati sagovornike.Pogotovo nju, kao stručnjaka.

Prvo sam se pitala kako roditelji gojazne dece reaguju kad je vide i koliko veruju njenim savetima i preporukama.

Onda sam, ipak, rešenje našla na kraju emisije kada je voditelj pitao šta preporučiti roditeljima gojazne dece.

“Deco, dođite i vidite kako izgledaju ovaj čika i teta. Ako nastavite toliko i tako da jedete, ne bavite se sportom i sedite satima za kompjuterom i tv i vi ćete jednog dana biti ovakvi”.

Najbolje se vaspitava sopstvenim primerom, to većina roditelja zna. Trebalo bi to da znaju i svi oni “stručnjaci” koji savetuju našu decu. Da li je tako?

IZVOR NASLOVNE FOTOGRAFIJE : 1ohww.org

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *