Nešto sasvim lično

Gde su nestali Tom i Džeri?

„Mama, mama, evo ga crtani film koji si volela kad si bila mala!“, uzvikuje moj mlađi sin budeći me. S mukom otvaram oči, a na ekranu crtani junaci mog detinjstva – Tom i Džeri. I to u specijalnom, novogodišnjim izdanju.

Generacije klinaca, pre i posle mene, odrastale su uz dogodovštine ove dvojice veseljaka, kao i uz avanture Popaja, Pink Pantera, Duška Dugouška, Pere Detlića, Brzog Gonzalesa…

Bilo je to neko drugačije, mnogo jednostavnije i naivnije vreme, kada su deca zaista bila deca. Nestrpljivo smo pred televizorom čekali 7:15 uveče da vidimo kako će Popaj u borbi za Olivinu ljubav nadmudriti Badžu, ili kako će Gonzales uspeti da dođe do sira.

Prava poslastica bila je Mikijeva radionica nedeljom, kolaž najboljih avantura Diznijevih junaka, a potom su na mali ekran stigli i Štrumfovi u društvu Gargamela i Azraela.

Ne znam kada su svi oni nestali i kada su njihova mesta zamenili agresivni nasilnici, često s nekih drugih planeta, naoružani čitavim arsenalom poznatog i još nekonstruisanog smrtonosnog oružja. Nasilje na sve strane, pa i ne čudi da su klinci koji uz njih stasavaju sve agresivniji, bezobzirniji…

Pre tri i više decenija gledali smo samo javni servis, jer drugih kanala nije bilo, dok danas ne mogu da nabrojim koliko je specijalizovanih programa samo za decu. Na nekima su samo crtaći, na drugima ima i igranih serija, ali su retki oni koji imaju probrane sadržaje prilagođene uzrastu publike. O edukativnom karakteru neću ni da govorim.

Zbog toga je roditeljima teško, a naročito onima koji po čitav dan rade kako bi prehranili porodicu, da u svakom trenutku znaju šta njihovi mezimci gledaju.

Mnogi mališani nisu čuli za Pepeljugu, Uspavanu lepoticu, Snežanu, Jogija, Popaja, Toma…

Mada svako vreme ima svoje heroje, pa i crtane, ne mogu da sakrijem zadovoljstvo što moj desetogodišnji sin zna animirane junake mog detinjstva i što radije gleda Sunđer Boba nego mutirane svemirske nakaze. Zato smo jutros s uživanjem zajedno odgledali novogodišnje dogodovštine Toma i Džerija.

IZVOR FOTOGRAFIJE: plus.google.com

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *