I to je Srbija

Malograđani, šta ima novo (u mom životu)?

Šta radite, kako živite, sa kim se viđate, kako se oblačite, kakva su vam politička uverenja, zašto ste promenili posao, gde provodite vikende?

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja iz vašeg ličnog života bolje znaju mediokriteti koji s nepodeljenom pažnjom motre na vas, nego vi sami.

Debeli ste ili anoreksični, muž se švaleriše ili vi imate ljubavnika, bolujete od neke opasne bolesti ili se kockate, menjate partije k’o čarape….

Opustošeni svojim ličnim neuspesima i uskraćeni zadovoljstava sopstvenog života, svaki vaš potez, korak, reč, susret, odluku, analiziraju da najsitnijih detalja a „istine“ do kojih su sami došli prenose dalje, provereno, iz prve ruke, pouzdano kako samo tumači tuđeg posla umeju.

Sigurno se to i vama dešava i verujem da u cugu možete da nabrojite bar nekoliko malograđana iz svoje sredine, koji s detektivskom posvećenošću i istraživačkim njuhom, rovare vašim ličnim i profesionalnim životom.

Moralna svest malograđana predstavlja zatvoreni krug koji počinje, a moglo bi se reći i završava pretvaranjem, licemerjem, mržnjom, strahom, zavišću.

Za mene je malograđanin isto što i „šabančina“, ultimativni primitivac, bez obzira gde živi, koliko je obrazovan, čime se bavi, koliko zarađuje.

Zanimljivo je da je malograđanština, osim za komediografe, bila atraktivna tema i za naučne radnike, tako da se na netu mogu naći interesantni naučni radovi koji se bave fenomenom malograđana, njihovim mentalnim sklopom, (ne)moralom.

Danas je, u skladu sa savremenom tehnikom, malograđanština zavladala i u elektronskim medijima i na internetu, a društvene mreže su pogodno tlo za njeno negovanje i širenje. A mogućnosti ima, tu su vaše misli, fotografije, omiljene pesme, statusi, citati, od kojih dokona osoba, koja vam pre svega zavidi, očas posla može da sklopi pompeznu priču.

Može li se malograđanima stati na put? Najbolje ih je ignorisati I ostaviti ih da čame u svojim ispraznim životima, punim ogorčenja, kivnje, frustracija.

Uostalom, ni vuka nije briga šta ovce o njemu bleje.

IZVOR FOTOGRAFIJE: nuttygirltreats.com

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail