Dežurna čula

Ne čekajte, sutra može biti kasno!

U karijeri novinara doživljavala sam susrete sa nebrojeno mnogo građana. Ali će mi jedna priča ostati zauvek u sećanju kao i stid što nisam odregovala profesionalno.

Bio je vikend, popodne bez mnogo gužve, vreme pripreme glavne informativne emisije. Sasvim običan dan što je inače retko u novinarstvu, pogotovo u jednoj regionalnoj televiziji.

U redakciji tišina, svako radi svoje. A onda vrata otvara jedna vremešna žena i odmah, pomalo i sama zbunjena, kaže: “Ja sam došla samo da vam se zahvalim jer da nije bilo vas ja možda uskoro ne bih bila živa.”

Odmah sam skočila, ponudila joj da sedne i ispriča nam o čemu je reč.

Kaže, njena ćerka imala je rak dojke pre nekoliko godina. Na vreme su otkrili, borila se i izborila sa ovom noćnom morom svih žena. Onda su na našoj tv videli da je u Zaječar stigao digitalni mamograf i da se bez knjižice i uputa može otići na pregled.

“Krenem ja sa ćerkom, stojim u redu, a onda u jednom trenutku kažem a što ne bih i ja ušla na pregled kad sam već došla…

Posle izvesnog vremena, nastavlja starica, stigne rezultat, sa ćerkom je sve u redu ali ja imam rak dojke! Ne, nisam se uplašila, nastavlja ona, samo sam bila zahvalna i sebi i vama što sam otišla na pregled. Ne plašim se, znam da ću pobediti.”

Svi smo bili šokirani i zatečeni. Ona već ustaje a ja je zamolim da sačeka da je snimimo ne da bi nas hvalila već da bi i druge žene ohrabrila i podstakla. Međutim, u tom trenutku nije bilo slobodnog snimatelja, ona nije imala vremena da čeka i ode.

Nisam se setila ni da joj uzmem broj telefona ili adresu. Sve se dešavalo brzo, mada to nije opravdanje, više nesnalažljivost u trenutku.

Kasnije smo objavili da je na digitalnom mamografu koji je bio stacioniran kod Doma zdravlja u Zaječaru, a inače je pripadao Institutu za radiologiju u Nišu, za dva meseca pregledano preko 19 hiljada žena a maligno oboljenje dojke otkriveno je kod 200 žena.

Zaječar je, godinu dana kasnije, dobio analogni mamograf, donaciju Vlade Japana kao i komoru za suvo razvijanje filmova, negatoskop i CR sistem, odnosno kompletnu mamografsku jedinicu, potrebnu za rano otkrivanje raka dojke.

Procenat pojavljivanja raka u Srbiji je ispod proseka u okolnim zemljama, ali je zato smrtnost daleko veća nego u Evropi. To pokazuje da se kod nas ova bolest kasno otkriva.

Ne čekajte ni časa. Ne dozvolite sebi da budete samo sumorni statistički podatak. Procenat izlečenja karcinoma dojke u početnom stadijumu je 97 odsto.

IZVOR FOTOGRAFIJE : subotica.com

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *