Treperenje duše

Poezija u note utkana

“Ima nešto u tom što me nećeš
od te laži načisto umrjeću…
Ima nešto u tom što me nećeš
i u tome što ja tebe neću…”

Stihovi koji gude po strunama naše duše ostaju deo nas čak i kada ljubav koja nam je ispunjavala svaki atom bića, potpuno izbledi. I kada godine prođu pesma može da nas vrati u neko davno prohujalo vreme i da nas podseti na one koje smo voleli nežno i snažno u isti čas.

Odavno je poznato da u dobroj muzici uživamo kada nam je lepo, a da na reči pesama obraćamo pažnju samo kada smo tužni. Tada nam se čini da je svaka od tih pesama koja pravo u srce pogađa i zadire u naše najdublje tajne, namenjena baš nama.

Mnogi će ove stihove prepoznati iz pesme Željka Joksimovića „Ima nešto u tom što me nećeš“, ali je malo onih koji znaju da je stihove spevao jedan od naših najplodonosnijih pesnika Duško Trifunović.

I drugi poznati izvođači od Trifunovićevih stihova napravili su hitove za sva vremena. Među njima su “Bijelo dugme”, Zdravko Čolić, Kemal Monteno, “Indeksi”, Gabi Novak.., a numere: „Ima neka tajna veza“, „Ti si mi bila naj, naj”, „Pristao sam biću sve što hoće”…

Ljubavna priča pretočena u pesmu, melodija od koje bubnji u glavi i telu, reči koje ostavljaju bez daha pred bujicom emocija…

I dok je za mlađe generacije možda to baš sprega Joksimović-Trifunović, za njihove roditelje bili su to Šantićevi stihovi u izvođenju Jadranke Stojaković:

“Kad na mlado poljsko cv’jeće; Biser niže ponoć nijema, Kroz grudi mi želja l’jeće Što te nema, što te nema?”

Poznata sarajevska umetnica volela je i poeziju Desanke Maksimović, čije su stihove zaljubljeni, ogrnuti mrakom, šaputali u trenucima nežnosti. Na Beogradskom proleću 1976.godine spevala je njenu pesmu “Na buri”, a godinu dana kasnije i “Predosećanje”

 “S nežnošću gledah stopa ti trag,
trag po snegu belom;
i znadoh da ćeš biti mi drag,
drag u životu celom.”

Najteže je zaljubljenima. I koliko god da su uvereni da su voljeni uvek postoji strepnja da će novo jutro promeniti sve, da će ostati sami sa krhotinama ljubavi. Toliko je slatkog očaja u satima iščekivanja. Smenjuju se opijenost i tuga, radost i strah, čežnja i bol.

Mnogima su jedina uteha bili stihovi Mike Antića. Malo je onih koji znaju da je on bio autor teksta pesme kojom  je naša zemlja prvi put, daleke 1961.godine, učestvovala na Eurosongu. Ljiljana Petrović osvojila je osmo mesto sa kompozicijom „Neke davne zvezde“.

“Tvoj osmeh još slutim i tvoj topli dlan
Dok čekam, dok ćutim i tonem u san.”

Uz muziku Zdravka Čolića mnoga su srca ustreptala, mnoge sudbine isprepletale. Neki od najvećih Čolinih hitova su pesme Branka Radičevića “Pevam danju, pevam noću” i “Ao, nono, bijela”, dok je numera “Pjesmo moja” pre nekoliko godina na manifestaciji “Dani muzike”u Sarajevu proglašena najboljom ex-Yu pesmom svih vremena. Stihove je napisao Jovan Jovanović Zmaj.

“Pjesmo moja, već si na poletu pozdravi mi sve na ovom svijetu pozdravi mi slavlje i golube i sva srca sto se silno ljube.”

Poštovaoci poezije prepoznaće u najvećim hitovima domaćih izvođača i stihove Tina Ujevića, Stevana Raičkovića, Ivana Gorana Kovačića i drugih velikana pisane reči.

Pesme koje bude emocije ostaju evergrin naših života, zato i ne čudi što su najlepše ljubavne balade ispevani stihovi pesničkih legendi.

IZVOR FOTOGRAFIJE: deviantart.com

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail